PLANIMETRIA
PuRXUTM: Mam problem z takim zadaniem
Wyznaczyć sinusy kątów ostrych trójkąta prostokątnego wiedząc że stosunek promienia okręgu
| | 5 | |
opisanego i wpisanego jest równy |
| |
| | 2 | |
13 paź 13:09
PuRXUTM: mógłby ktoś pomóc− np. ...
Eta ?
13 paź 13:56
sushi_gg6397228:
zacznij od wzorow na r i R
13 paź 13:58
PuRXUTM: no przeciwprostokątna to 2R tyle wiem reszte chyba trzeba kombinować
13 paź 14:00
sushi_gg6397228:
na r tez jest wzor
13 paź 14:01
PuRXUTM: a możesz napisać jaki ? na to duże R to można jeszcze z twierdzenia cosinusów pokombinować
13 paź 14:03
13 paź 14:03
PuRXUTM: aha to jest z P=pr gdzie p− połowa obwodu
13 paź 14:04
PuRXUTM: dobra spróbuje coś pokombinować dzięki
13 paź 14:06
Bogdan:
Można np. tak zacząć:
a, b − długości przyprostokątnych, c − długość przeciwprostokątnej
| | a | | b | |
sinα = cosβ = |
| , cosα = sinβ = |
| |
| | c | | c | |
| | 1 | | 1 | |
R = |
| c, r = |
| (a + b − c) |
| | 2 | | 2 | |
| c | | 5 | | 1 | | 5 | |
| = |
| ⇒ |
| = |
| |
| a + b − c | | 2 | | | | 2 | |
13 paź 14:16
PuRXUTM: po różnych przekształceniach doszedłem do tego
5sinαcosα=sinα+cosα+1 co z tym teraz ?
13 paź 14:34
sushi_gg6397228:
po co tam komplikowac
| | 7 | |
sin a + co a = |
| (obustronnie do kwadratu) |
| | 5 | |
...
wlasnosc
2 sin a * cos a= sin (2a) ===> ...
13 paź 14:42
PuRXUTM: | | 7 | |
a skąd wziąłeś sina +cosa= |
| ? |
| | 5 | |
13 paź 14:43
PuRXUTM: mógłbyś przedstawić cały tok rozumowania co po kolei robisz np. korzystam z twierdzenia takiego
wyliczam z tego to zauważam że itd. ?
13 paź 14:45
sushi_gg6397228:
z postu o 14.16 ostatnia linijka −−> przeniosłem 1 na prawa strone
13 paź 14:50
+-:

S=r*p12
c1+c2=2R p=(a+b+c)/2=(4R+2r)/2=2R+r
S=r*p=r*(2R+r) S=ab/2
ab/2=r*(2R+r)
a
2+b
2=4R
2
2R=10 2r=4
ab=48 b=48/a
a
2+b
2=100 podst b otrzym. rów. dwukwadrat i otrzym a1=6 a2=8 i b1=8 b2=6
sinusy 0,6 i 0,8
13 paź 15:14
+-: można też
a*b/4*R2=r*(2R+r)/4R2=0,48=sinα*cosα=xy
sin2α+cos2α=1=x2+y2 i proste rónanie dwukwadratowe
13 paź 16:14
PuRXUTM: dzięki za pomoc przeanalizuje to sobię
13 paź 18:10