Następujące wyrażenia zapisz w postaci potęgi o podstawie x oraz oblicz ich wart
onaxx: Następujące wyrażenia zapisz w postaci potęgi o podstawie x oraz oblicz ich wartość dla podanej
liczby:
a) x−3 * x5 * x , x=√3
b) (2/x2)4 : (4x)2 x=−1
Bardzo prosze o pomoc
12 paź 20:03
PuRXUTM: czy chodzi Ci o
x−3x
5*x ?
12 paź 20:15
12 paź 20:15
Piotr:
ja mysle, ze inaczej ale zobaczymy
12 paź 20:16
onaxx: zle
12 paź 20:16
onaxx: tylko nie wiem jak sie pisze zeby byly ułamki
12 paź 20:17
Piotr:
podalem Ci adres z przykladami
12 paź 20:18
onaxx: ale dalej nie wiem bo to takie poplątane
12 paź 20:18
PuRXUTM: to próbuj albo zrób zdjęcie
12 paź 20:19
Piotr:
troche wysilku !
x−3 *x5 *x czy tak ?
12 paź 20:20
onaxx: no wlasnie tak tylko ten przyklad mam zrobiony, reszte to sa ułamki. a umiesz wogule zrobic
takie zadanie

12 paź 20:22
PuRXUTM: x−3*x5*x=x3
12 paź 20:23
12 paź 20:24
onaxx: prosze ejden przyklad
12 paź 20:25
12 paź 20:28
onaxx: tam jest ułamek, u góry ma byc 2 a na dole x2
12 paź 20:29
onaxx: i cały ułamek do potegi 4
12 paź 20:29
onaxx: pomozesz

prosze
12 paź 20:32
Piotr:
| 16 | | 1 | |
| * |
| poradzisz juz sobie ? |
| x8 | | 16x2 | |
12 paź 20:33
onaxx: jak x8 jak ma byc chyba x−6. rozumiesz wogule zadanie co trzeba w nim zrobic?
12 paź 20:34
PuRXUTM: on rozumie ale Ty chyba nie
12 paź 20:35
Piotr:
w ogole rozumiem i dobrze zrobilem

dokoncz to co zrobilem.
12 paź 20:36
onaxx: ale jesli jest: (x−3)2 to bedzie x−6
12 paź 20:36
PuRXUTM: | 16 | | 1 | | 16 | | 1 | |
| * |
| = |
| = |
| =x−10 |
| x8 | | 16x2 | | x8*16x2 | | x10 | |
12 paź 20:36
onaxx: skad sie to wzielo?
12 paź 20:37
Piotr:
a skad (x
−3)
2 
12 paź 20:38
PuRXUTM: to podaj całe zadanie bo nie wiem o co Ci konkretnie chodzi, albo to czego nie rozumiesz
12 paź 20:38
onaxx: Nastepujace wyrazenia zapisz w postaci potegi o podstawie x oraz oblicz ich wartosc dal podanej
liczby
12 paź 20:38
PuRXUTM: no i teraz przepisz jeszcze raz ten podpunkt
12 paź 20:39
Piotr:
no to masz juz zrobione oba

podstaw tylko te liczby
12 paź 20:39
onaxx: x
−10 =
√10−10 tak
12 paź 20:40
PuRXUTM: a to skąd niby wziąłeś ? czy x=√10 ?
12 paź 20:41
Piotr:
przeciez x= −1 wiec nie wiem co Ty robisz.....
(−1)−10 = ?
12 paź 20:42
onaxx: bo masz podane w zadaniu x do kazdego przykladu. Masz w zadaniu oraz oblicz ich wartosc dla
podanej liczby
12 paź 20:42
onaxx: nie rozumiesz wogule zadania
12 paź 20:43
Piotr:
chyba nic nie rozumiesz. rozwiaz to co podalem i koniec podpunktu b)
12 paź 20:43
onaxx: chyba dobrze widze co mam podane w ksiazce
12 paź 20:43
Piotr:
nawet poprawnie pisac nie umiesz a przed chwila Cie poprawialem...
12 paź 20:44
onaxx: podam ci przyklad a) tego zadania i zobaczysz kto ma racje i jak to sie robi
12 paź 20:45
Piotr:
masz odpowiedzi

wyniki do podpunktu b) to 1
12 paź 20:45
onaxx: x−3 * x5 * x x= √3
12 paź 20:45
Piotr:
a) x3 3√3
12 paź 20:46
onaxx: x−3+5
12 paź 20:46
onaxx: jescze raz napisze
12 paź 20:47
Piotr:
czy Ty cos piłaś
12 paź 20:47
PuRXUTM: no i w a) x3=√33=√27
b) x−10=(−1)−10=(−1)10=1
12 paź 20:48
onaxx:
x−3+5+1 = x3
x3=√33 = 3√3
12 paź 20:48
PuRXUTM: no teraz dobrze
12 paź 20:48
Piotr:
spojrz co napisalem o 20:46
12 paź 20:48
onaxx: i tak trzeba robic inne przyklady
12 paź 20:49
onaxx: i ci dobrze wyszlo
12 paź 20:49
Piotr:
to teraz zobacz moj post z 20:45
12 paź 20:50
onaxx: wlasnie ze nie 1
12 paź 20:51
PuRXUTM: to ile ?
12 paź 20:51
onaxx: 10
12 paź 20:52
PuRXUTM: a ile masz x bo podałeś że x=−1
12 paź 20:53
onaxx: nie podałam x=−1 tylko x =√10
12 paź 20:55
Piotr:
to spojrz co napisalas na samym poczatku
12 paź 20:56
PuRXUTM: zobacz na wypowiedź z 20:28
12 paź 20:56
onaxx: to bardzo przepraszam zle popatrzylam
12 paź 20:58
Piotr:
ona myli przyklady !
12 paź 20:58
Piotr:
to nie wyjdzie 10 !
12 paź 20:59
PuRXUTM: jak x=√10 to
x−10=√10−10=10−5
12 paź 20:59
onaxx: ale ma wyjsc samo 10 a nie do potegi −5
12 paź 21:00
Piotr:
to masz źle przyklad przepisany.
12 paź 21:00
onaxx: jak zle

?
12 paź 21:01
Piotr:
normalnie. napisz jaka masz odpowiedz do tego podpunktu.
12 paź 21:02
12 paź 21:05
onaxx: tam jest do potegi 4 cały ułamek
12 paź 21:06
PuRXUTM: przecież ten teraz rozwiązywaliśmy nie ogarniam co Ty robisz
12 paź 21:07
Piotr:
pijana jak nic
12 paź 21:07
onaxx: kurde masakra
12 paź 21:07
PuRXUTM: Piotr ona chyba rzeczywiście piła
12 paź 21:08
onaxx: ale jestem nieprzytomna
12 paź 21:08
onaxx: no czyli dobrze bo ma wyjsc 1
12 paź 21:08
PuRXUTM: no najlepiej idź spać jutro to zrobisz bo dzisiaj jesteś trochę zdekoncentrowana
12 paź 21:09
Piotr:
nom.
onaxx idź juz spac. dobranoc
12 paź 21:09
onaxx: juz wszystko kumam
12 paź 21:09
onaxx: czyli wyszlo x
−10 = (−1)
−10 tak
12 paź 21:14
PuRXUTM: tak wyżej napisałem gdzieś
12 paź 21:15
onaxx: i czemu z tego wychodzi 1/
12 paź 21:16
Piotr:
20:48
12 paź 21:17