liczby zespolone
digits: Rozwiazac w dziedzinie zespolonej podane równanie
z
2 + 2iz + (7 − 6i) = 0
proszę o pomoc dopiero co zaczynam ten temat więc nie za bardzo wiem jak to wyliczyć
z góry dziękuje
12 paź 14:18
ICSP: umiesz liczyć Δ w trójmianie kwadratowym ?
12 paź 14:41
digits: no tak ale mi nie wychodziło, bo znaki pomyliłem więc już mi wyszło ale mam problem z innym
zdaniem.
√2+2i
to wiem, że 2+2i=a
2−b
2+2ab
później układ równań
a
2−b
2=2
2ab=2
i wychodzi z tego że
a
3−1=2a
i dalej jakoś nic mi nie wychodzi
12 paź 15:43
ICSP: akurat przykład
√2+2i można zrobić ze wzoru de Movier'a ale jak lubisz się bawić
√2+2i = a+bi
2 + 2i = a
2 − b
2 + 2abi
z tego mam że :
| | 1 | | 1 | |
ab = 1 ⇒ b = |
| ⇒ b2 = |
| |
| | a | | a2 | |
a
2 − b
2 = 2
a
4 − 2a
2 − 1 = 0
t = a
2 , t ≥ 0
t
2 − 2t − 1 = 0
√Δ = 2
√2
t
1 < 0 − sprzeczne
zatem a
1 =
√√2 − 1 oraz a
2 = −
√√2 − 1 teraz wystarczy policz b i już zadanie z głowy.
12 paź 15:52
ICSP: i chochlik na końcu

Jak zwykle
12 paź 15:56
digits: dzięki

ja dopiero zaczynam więc jeszcze nie za dobrze wiem gdzie co i jak stosować

ale z czasem
myślę, że to ogarne jeszcze raz wielkie dzięki
12 paź 15:57
Mila:

Skorzystaj z postaci trygonometrycznej liczby zespolonej
z=(2+2i)
|z|=
√8=2
√2
12 paź 16:13
digits: mam problem z zadaniem
z
2+(−1−4i)z+(5+5i)=0
Δ=(−1−4i)
2−4(5+5I)=1+8i−16i−20−20i
Δ=−19−28i
√Δ=
√−19−28i
√−19−28i=a+bi
−19−28i=a
2−b
2−2ab
| | 196 | |
a2−b2=−19 ⇒ |
| −b2=−19 ⇒ b4−19b2−196=0 |
| | b2 | |
b
2=u
u
2−19u−196=0
Δ=361−4*(−196)=361+784=1145
√Δ=
√1145
i co dalej z tym zrobić
12 paź 17:13
12 paź 22:33