liczby zespolone
digits: Rozwiąż w dziedzinie zespolonej podane równanie
z
2+(−1−4i)z+(5+5i)=0
Δ=(−1−4i)
2−4(5+5I)=1+8i−16i−20−20i
Δ=−19−28i
√Δ=
√−19−28i
√−19−28i=a+bi
−19−28i=a
2−b
2+2abi
a2−b2=−19 ⇒
| | 196 | |
a2−b2=−19 ⇒ |
| −b2=−19 ⇒ b4−19b2−196=0 |
| | b2 | |
b
2=u
u
2−19u−196=0
Δ=361−4*(−196)=361+784=1145
√Δ=
√1145
i co dalej z tym zrobić
12 paź 17:37
Mila: Δ=−35−12i
√Δ=1−6i bo (1−6i)
2=1−12i+36i
2=1−12i−36=−35−12i
| | 1+4i−(1−6i) | | 1+4i+1−6i | |
z1= |
| lub z2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
z
1=5i lub z
2=1−i
12 paź 18:16
digits: dzięki

źle delte policzyłem, bo zapomniałem usunąć i przy 16
12 paź 18:27
digits: z
4−2z
2+4=0
z
2=u
u
2−2u+4=0
Δ=4−4*4=4−16=−12
√Δ=
√12i=2
√3i
jak dalej to policzyć, bo mi nie wychodzi
12 paź 19:04
Krzysiek: już to w innym temacie pisałem
Δ=−12
czyli: √Δ =+/− i √12
√Δ ≠√12i
przecież podnosząc do kwadratu otrzymamy: 12i ≠−12
12 paź 22:39
ZKS:
Trzeba jeszcze dokończyć bo to nie są końcowe wyniki.
| | 2 + 1 | | 2 − 1 | | √6 | | √2 | |
z1 = ( |
| )1/2 − i( |
| )1/2 = ±( |
| − i |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
12 paź 22:41
Mila:
Dzięki Krzysiek, nie sprawdziłam, że błędnie pierwiastek z delty policzony.
Δ=−12
√Δ=2i
√3
| | 2−2i√3 | | 2+2i√3 | |
u1= |
| lub u2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
u
1=1−i
√3 lub u
2=1+i
√3
z
1=
√1−i√3 lub z
2=−
√1−i√3 lub
z
3=
√1+i√3 lub z
4=−
√1+i√3
12 paź 23:38
Mila: Możesz też doprowadzić do postaci :
(z2−1)2−1+4=0
(z2−1)2+3=0
(z2−1)2=−3
.. dokończ
12 paź 23:43