rozwiąż równanie:
Mati_gg9225535: (√3+2√2)x+(√3−2√2)x=6
11 paź 21:52
11 paź 21:53
ewa:
Podstaw t=(
√3+2√2)
x
| | 1 | | 1 | | (√3−2√2)x | |
wówczas |
| = |
| = |
| = |
| | t | | (√3+2√2)x | | (√3+2√2)x*(√3−2√2)x | |
| | (√3−2√2)x | |
= |
| =(√3−2√2)x |
| | (√9−8)x | |
| | 1 | |
Zatem dostajemy równanie: t+ |
| =6 i t>0 |
| | t | |
stąd ; t
2−6t+1=0
Δ=32 t
1=3−2
√2 lub t
2=3+2
√2
Wracając do podstawienia t=(
√3+2√2)
x otrzymamy x=−1 lub x=1
11 paź 22:37
ewa: Przepraszam pomyłka dostajemy x=−2 lub x=2
11 paź 22:40
Mati_gg9225535: doszedłem tym sposobem do tej delty tylko potem zle podstawilem...

no dzieki wielkie,
przydało się. przynajmniej wiem że to przez nieuwagę a nie błąd w metodzie
11 paź 23:28