dowód na potęgach pierwiastach, wzorach skróconego mnożenia
Anula: Kolega podrzucił mi ciekawe zadanie:
Udowodnij, że (sqrt (3 + 2 sqrt 2))
x + (sqrt (3 − 2 sqrt 2))
x = 6.
Potrzebuje pomocy, bo sama nie daję rady.
Z góry dziekuję
8 paź 23:30
ZKS:
Widać jakieś podobieństwo między liczbą 3 + 2√2 a liczbą 3 − 2√2?
8 paź 23:35
ZKS:
Mamy liczbę a + b liczbą odwrotną do niej jest liczba postaci a − b jeżeli spełnia warunek:
a2 − b2 = 1 gdzie a = 3 i b = 2√2. Sprawdź czy te liczby są liczbami odwrotnymi.
8 paź 23:40
Anula: Są liczbami odwrotnymi zgodnie z tym warunkiem...ale jak to się ma do całego równania z
wykładnikiem x?
8 paź 23:51
ZKS:
Skoro są odwrotne to jak można zapisać inaczej tę liczbę a − b?
8 paź 23:52
Anula: a−b=1/a+b
8 paź 23:54
ZKS:

Więc mamy:
| | 1 | |
(a + b)1/2x + ( |
| )1/2x = 6 |
| | a + b | |
Co byś zaproponowała teraz? Masz jakiś pomysł na to czy nie bardzo?
8 paź 23:58
Anula: hmm, podniosłabym do kwadratu

zazwyczaj tak się robiło...ale nie wiem dlaczego potęgę
zastąpiłeś 1/2x a nie jak w zadaniu x...
9 paź 00:01
ZKS:
| | 1 | |
Bo jest pierwiastek na całość nałożony ale jeżeli chcesz możemy zapisać bez |
| w potędze. |
| | 2 | |
| | 1 | |
(√a + b)x + ( |
| )x = 6 |
| | √a + b | |
To teraz zastanów się co nam da podniesienie obustronnie do kwadratu? Raczej nie tędy droga.
9 paź 00:05
Anula: Zapomniałam o naszym pierwiastku z wrażenia, że pierwszy raz radzę się internetowo z
zadaniem...no właśnie podniesienie do kwadratu nic nie daje...myślenie pod presją mi nie
wychodzi

może zastanowię się jeszcze jutro z Twoimi podpowiedziami
9 paź 00:08
ZKS:
Taka mała podpowiedź.
x4 − 10x2 + 9 = 0
Jak rozwiązała byś tutaj to zadanie? Nie grupując tylko liczą Δ dla równania kwadratowego bo
teraz mamy równanie dwukwadratowe.
9 paź 00:08
Anula: Pomocnicza zmienna.
9 paź 00:09
ZKS:
Wiec zastosuj w tym równaniu pomocniczą zmienną. Za co byś podstawiła nową zmienną
pomocniczą?
9 paź 00:10
Anula: To zadanko to bułka z masłem
9 paź 00:11
ZKS:
Które zadnie to bułka z masłem?
9 paź 00:12
Anula: Za a+b?
9 paź 00:12
Anula: To z podpowiedzi
9 paź 00:13
ZKS:
Coś więcej nie samo a + b bo to nam nic nie da bo nadal będziemy mieli zmienną x w potędze.
9 paź 00:14
Anula: Wiem
9 paź 00:14
ZKS:
To też jak dojdziesz jak je rozwiązać.
9 paź 00:15
ZKS:
Więc za co proponujesz?
9 paź 00:15
asdf: x
4 − 10
x2 + 9 = 0
x
2 = t ≥ 0
lub:
x
4 − 9x
2 − x
2 + 9 = 0
grupuj
9 paź 00:16
Anula: (a+b)1/2. Wtedy będzie równanie kwadratowe do rozwiązania prawda? t2−6t+1=0...nie wiem czy
tak, ale zaraz sprawdzę.
9 paź 00:16
ZKS:
Prawda więc sprawdź sobie.
9 paź 00:19
ICSP: ZKS ja bym podstawił inaczej.
9 paź 00:19
Anula: Równanie kwadratowe z pomocniczą zmienna potrafię rozwiązać...chyba znów pudło zaliczyłam moją
błyskotliwą myślą...

ZKS teraz to mnie nie zostawiaj
9 paź 00:20
Anula: a jak?
9 paź 00:21
ICSP: (√a+b)x = t − moje podstawienie.
9 paź 00:22
Anula: Wychodzi, rozumiem ZKS...nie wiem jak Ci dziękować...zacznę hobbystycznie zadania chyba
rozwiązywać hehe...Pozdrawiam wszystkich, kochani jesteście. P.S. Podobał mi się Twój sposób
naprowadzania...
9 paź 00:23
Anula: ICPS to co napisałeś to to samo co ja zrobiłam, tylko inaczej zapisane
9 paź 00:24
ZKS:
Ale dobrze podstawiła ICSP tam według mnie była literówka i zabrakło (a +
b)1/2x.
9 paź 00:24
ZKS:
Przepraszam za zapis wyżej chodziło mi o:
(a + b)1/2x
9 paź 00:25
Anula: Potwierdzam, była literówka
9 paź 00:25
ZKS:
To jak obliczyłaś t1 i t2?
9 paź 00:26
Anula: No z delty i wyszło
9 paź 00:27
ZKS:
I obliczyłaś też x?
9 paź 00:29
Anula: hmm, myślałam, że to trzeba udowodnić dla każdego x...dla x=2 pasuje gołym okiem, nie
obliczałam x.
9 paź 00:33
ZKS:
To jest równanie a nie dowód.

A to że x = 2 pasuje to widać a widzisz tu jest jeszcze jedno
rozwiązanie tylko jakie musisz obliczyć.
9 paź 00:36
Anula: Myślę, ale chyba już jest za późno...tak na marginesie znasz wszystkie zad na pamięć?
9 paź 00:38
Anula: x=2 lub x=−2?
9 paź 00:41
Anula: Policzyłam x

potwierdź czy dobrze
9 paź 00:42
ZKS:
Hah niestety ale nie znam.

Na te zadania jest pewien schemat rozwiązywania jak byłem w
klasie maturalnej to robiłem podobne.

Jak zrobisz to zadanie to będziesz Ty miała
satysfakcję że Ci się udało ale również i ja że udało mi się w jakimś stopniu pomóc w
rozwiązaniu.
9 paź 00:42
ZKS:
Ale to jest strzał czy wszystko zostało policzone?
9 paź 00:43
Anula: (a+b)1/2x=3+2√2 lub (a+b)1/2x=3−2√2...skoro 3−2√2=1/3+2√2 to 1/2x=1 albo 1/2x =
−1...tak?
9 paź 00:45
ZKS:
Wszystko w porządku potwierdzam wynik to x = ±2.
9 paź 00:46
Anula: 
dzięki

dobranoc i może do następnego
9 paź 00:48
ZKS:
Proszę.

I ja też już się zbieram więc dobranoc i może do następnego razu.
9 paź 00:49