pilne
Rodney: Która z liczb jest większa?
widze, ze zrobilo sie troche nieczytelnie, wiec dla jasnosci powiem, ze 2011, 2012 i 2013 to
potegi

jak to zrobic? robilem dwa razy i w sumie raz wyszlo mi, ze sa rowne, raz wcale nie wyszlo,
potem, ze a) jest wieksze

Pomoze ktos?
10 paź 21:56
10 paź 21:57
10 paź 22:03
Rodney: czyli ogolnie to wyjdzie tutaj ze a>b, tak?
10 paź 22:06
Eta:
tak
10 paź 22:08
Godzio:
| a | | 992011 + 1 | |
| = |
| |
| b | | 992013 + 1 | |
Dla formalności, załóżmy nie wprost , że:
| 992011 + 1 | |
| > 1, wówczas: |
| 992013 + 1 | |
99
2011 + 1 > 99
2013 + 1
1 > 99
2
| | 992011 + 1 | |
Sprzeczność, przypuszczenie bylo fałszywe zatem |
| < 1 co |
| | 992013 + 1 | |
pokazuje, że a > b
10 paź 22:09
Artur z miasta Neptuna:
Mozesz rozwiazac ogolny przypadek z ktorego wyjdzoe ze dla podstawy potegowanej wiekszej od 1
bedzie zawsze a>b
10 paź 22:14
Artur z miasta Neptuna:
Godzio − jak dzielimy ulamki przez siebie
10 paź 22:15
Rodney: Godzio: chciales tylko pokazac sposob rozwiazywania czy nie zrozumiales zadania? a) i b)
to liczby, ktore nalezy porownac
| | a | |
w kazdym razie dzieki za te wskazowke, ze |
| > 1 ⇒ a>b |
| | b | |
i Tobie tez dziekuje
Eto, bo sposob z tego linka tez mi sie podoba
10 paź 22:16
Eta:
Godzio
| | a | |
skąd u Ciebie takie |
| = .... |
| | b | |
A nie tak: D
| a | | (992011+1)*(992013+1) | |
| = |
| |
| b | | (992012+1)*(992012+1) | |
10 paź 22:17
Godzio:
| | ... | |
Porażka  Poza tym tam jest |
| |
| | 992012 | |
10 paź 22:19
ICSP: Godzia trzeba chyba
10 paź 22:20
Godzio: ...
10 paź 22:25
Godzio:
Za wysoki poziom dla mnie
10 paź 22:25
ZKS:
| 992011 + 1 | | 992012 + 1 | |
| < |
| / (992012+1)(992013+1) |
| 992012 + 1 | | 992013 + 1 | |
99
4028 + 2 * 99
2012 + 1 > 99
4028 + 99
2013 + 99
2011 + 1
2 * 99
2012 > 99
2011(99
2 + 1)
2 * 99 > 99
2 + 1
Sprzeczność więc
| 992011 + 1 | | 992012 + 1 | |
| > |
| |
| 992012 + 1 | | 992013 + 1 | |
10 paź 22:26