Która z liczb jest większa
maku: Która z liczb jest większa
| 1011 + 1 | | 1012 + 1 | |
| czy |
| |
| 1012 + 1 | | 1013 + 1 | |
10 paź 20:59
Nienor: Sprowadź do wspólnego mianownika i porównaj liczniki.
10 paź 21:09
anulaa: próbowałam to "uprościć" i
| | 101 | | 1001 | |
np. |
| ; |
| |
| | 1001 | | 10001 | |
1,01 ; 1
więc
wspólny mianownik tak , ale
czy tak można?
10 paź 21:23
pigor: ... zbadam znak różnicy tych ułamków. czyli
| | 1011+1 | | 1012+1 | |
U1−U2= |
| − |
| = |
| | 1012+1 | | 1013+1 | |
| | (1011+1) (1013+1) − (1012+1) (1012+1) | |
= |
| = |
| | (1012+1) (1013+1) | |
| | 1024+1011+1013+1 − 1024−1013−1012−1 | |
= |
| = |
| | (1012+1) (1013+1) | |
| | 1011−1012 | | 1011(1−10) | |
= |
| = |
| = |
| | (1012+1) (1013+1) | | (1012+1) (1013+1) | |
| | 1011 | |
= − 9 * |
| < 0, czyli U 1−U 2 < 0 ⇒ U1< U2. ...  |
| | (1012+1) (1013+1) | |
10 paź 21:25
Eta:
Cosik nie tak
pigorku 
(10
12+1)(10
12+1)= 10
24+2*10
12+1
10 paź 21:57
Eta:
U1>U2
10 paź 22:00
pigor: ... przepraszam i wielkie dzięki
Eta , bo ja robiąc wszystko online nie zawsze ogarniam
... to co robię . ...
10 paź 22:44