wartość bezwzględna. Proszę o pomoc ;)
Jola: Proszę o wytłumaczenie mi tych zadań. Wychodzą mi wyniki i nie wiem dlaczego niektóre mam
odrzucić. Z góry dziękuję.
1) |3|x−1|−3|=5
2) ||2x−1|−1|≤1
10 paź 21:52
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
10 paź 21:53
Jola: 1) |2x|x−1|−3|=5
|2x(x−1)−|=5 lub |−2(x−1)−3|=5
|2x−5|=5 lub |−2x−1|=5
−(2x−5)=5 lub (2x−5)= lub −2x−1=5 lub −(−2x−1)=5
x=0 lub x=5 lub x=−3 lub x=2
I teraz mam w odpowiedziach zewyniki poprawne to 5 i −3. Dlaczego>
10 paź 21:56
Jola: |2x(x−1)−3|=5 lub |−2(x−1)−3|=5 −−> tak szla druga linijka. zjadlam −3
10 paź 21:58
sushi_ gg6397228:
ten zapis jest inny niz 1 pierwszym poscie
wiec sie zdecyduj jak to ma wygladac
pisz to 1 linijce przeksztalcen, po kazdej akceptacji; tyle nawrzucalas, ze ciezko sie to czyta
10 paź 22:00
Jola: |2|x−1|−3|=5
|2x(x−1)−|=5 lub |−2(x−1)−3|=5
|2x−5|=5 lub |−2x−1|=5 −(2x−5)=5 lub (2x−5)= lub −2x−1=5 lub −(−2x−1)=5
x=0 lub x=5 lub x=−3 lub x=2
sorki. po prostu ciężki dzień miałam. tak to ma wyglądać. w pierwszym poście omyłkowo jest 3
zamiast 2
10 paź 22:06
sushi_ gg6397228:
bład juz jest w 2 linijce
jezeli rozpisujemy |..| to juz tej zewnetrznej nie ma
do poprawki
zapisujemy po 1 linijce; bo sie napiszesz tych błednych i niepoptrzebynych przeksztalcen
10 paź 22:07
Jola: 2*|x−1|−3=5 lub 2|x−1|−3=−5
10 paź 22:09
Jola: dalej:
2*(x−1)−3=5 lub −2*(x−1)+3=5
10 paź 22:14
sushi_ gg6397228:
post z 22.09 −−> nalezy −3 przeniesc na prawa strone i ykonac oblcizenia;
gdzie sie tak śpieszysz z opuszczaniem wartosci bezwzglednej
10 paź 22:16
Jola: zatem po poście z 22.09 będzie tak:
2*|x−1|=8 lub 2|x−1|=−2
10 paź 22:21
Jola: −2*(x−1)=8 lub 2*(x−1)=−2
10 paź 22:22
Jola: −2x+2=8 2x−2=−2
10 paź 22:22
sushi_ gg6397228:
znowu sie spieszysz; mialas pisac po 1 linijce i czekac na dalsze instrukcje−−> tak znowu do
bani nastepna linijka
post z 22.21 mozna obustronnie podzielic przez 2
10 paź 22:23
Jola: |x−1|=−4 lub |x−1|=−1
10 paź 22:26
Jola: |x−1|=4 lub |x−1|=−1
10 paź 22:27
sushi_ gg6397228:
|x−1|= 4 czy to jest prawdziwe ( wykonalne) jaki znak ma prawa a jaki znak ma lewa strona
rownania
10 paź 22:29
Jola: dobra już kminie. lewa nie może być poprawna bo wartość bezwzględna nie może być ujemna
10 paź 22:31
sushi_ gg6397228:
znowu nie odpowiadasz na pytania; nie pytalem sie |x−1|=−1
10 paź 22:35
Jola: kurde znowu źle napisałam. chodziło mi że prawa nie może być prawdziwa.
Adnotując do pytania z 22.29. Tak, ma znak dodatni.
10 paź 22:38
sushi_ gg6397228:
teraz to samo pytanie do rownosci
|x−1|= −1
10 paź 22:42
Jola: nie, bo ma znak ujemny.
10 paź 22:44
sushi_ gg6397228:
odpowiedz na pytanie powinna wygladac tak:
lewa strona jest dodatnia lub rowna zero; prawa zawsze ujemna −−> sprzecznosc
przyklad niewykonalny−−> rozwiazanie x∊∅
zatem zajmujemy sie
|x−1|=4
10 paź 22:46
Jola: no tak. zatem:
x−1=4 lub x−1=−4
x=5 lub x=−3
10 paź 22:48
sushi_ gg6397228:
i sie zgadza
10 paź 22:51
sushi_ gg6397228:
to teraz w ramach treningu przepisz jeszcze raz od poczatku, jak to ma wygladac

abys nie
odwaliła
kaszany piszac w zeszycie
10 paź 22:52
Jola: |2|x−1|−3|=5
2*|x−1|−3=5 lub 2|x−1|−3=−5
2*|x−1|=8 lub 2|x−1|=−2
|x−1|=4 lub |x−1|=−1 [x ∊∅]
x=5 lub x=−3
10 paź 22:54
Jola: jedziemy next?
10 paź 22:56
sushi_ gg6397228:
|x−1|= −1 ( sprzeczność x ∊∅)
i jeszcze rozpisac
|x−1|= 4
x−1= 4 lub x−1= − 4

wiadomo , ze to widac od reki ile wyjdzie ale nauczyciel w szkole moze "wymagac"
10 paź 22:57
sushi_ gg6397228:
nastepny do golenia
10 paź 22:57
Jola: ||2x−1|−1|≤1
|2x−1|−1≤1 lub |2x−1|−1≤−1
10 paź 22:59
sushi_ gg6397228:
nieprawidłowo zapisane rozbicie pierwszej wartosci bezwzglednej
do korekty
10 paź 23:00
10 paź 23:01
Jola: masz na myśli "≤"?
10 paź 23:02
Jola: |2x−1|−1≤1 lub |2x−1|−1≥−1
10 paź 23:03
sushi_ gg6397228:
a jaki jest spójnik między nimi ?
10 paź 23:08
Jola: ∧?
10 paź 23:09
sushi_ gg6397228:
i
do poprawy
10 paź 23:11
Jola: |2x−1|−1≤1 ⋀ |2x−1|−1≥−1
|2x−1|≤2 ⋀ |2x−1|≥0
10 paź 23:14
sushi_ gg6397228:
te same pytania co wczesniej do |2x−1|≤2
10 paź 23:15
Jola: nie widzę tu błędu
10 paź 23:17
sushi_ gg6397228:
pytania z godziny 22.29 ( jakiego znaku jest strona lewa, jakiego prawa; czy mozna wykonac
....)
10 paź 23:19
Jola: tzn wiem ze lewa strona jest znaku dodatniego i można wykonać działanie, natomiast prawa jest
ujemnego i nie można ale nie wiem dlaczego.
10 paź 23:23
sushi_ gg6397228:
|2x−1| ≤2
lewa zawsze nieujemna ; prawa zawsze dodatnia −−> dzialanie wykonalne
10 paź 23:24
sushi_ gg6397228:
|2x−1| ≥ 0
lewa zawsze nieujemna; cokolwiek podstawimy pod x to dostaniemy liczbe 0 lub dodatnia
NIEROWNOŚC PRAWDZIWA DLA KAZDEGO X STAD x∊R
skupiamy sie na
|2x−1| ≤2
10 paź 23:26
Jola: no to wiem, myślałam że chodzi ci o przykład z lewej i ten z prawej strony

Zatem tu mi się zgadza, ale nie wiem dlaczego |2x−1|≥0 jest źle.
10 paź 23:26
sushi_ gg6397228:
co tu jest źle
o 23.26 wszystko rozpisalem jak nalezy interpretowac taki zapis
10 paź 23:30
Jola: |2x−1| ≤2 dla mnie ten zapis jest poprawny, nie widzę niczego co by mogło byc źle.
10 paź 23:35
sushi_ gg6397228:
przeciez niegdzie nie napisalem, ze przejscie o 23.14 jest błedne
trzeba bylo zrobic " interpretacje" do dalszych wyliczen; ot to
jedziemy dalej z koksem
10 paź 23:38
Jola: |2x−1| ≤2 ⇒ −2 ≤ 2x−1 ≤ 2 ⇒ −1 ≤2x ≤ 3 ⇒ −0,5 ≤ x ≤ 1,5 ≤ x∊ <−0,5;1,5>
10 paź 23:39
sushi_ gg6397228:
wszedzie powinno byc ⇔
oraz nalezy pamietac o rozwiazaniu |2x−1| ≥0 ( x ∊R)
czesc wspolna tych rozwiazan to ...
10 paź 23:43
Jola: x∊ <−0,5;1,5> i x∊R zatem część wspólna to x∊ <−0,5;1,5>
10 paź 23:44
sushi_ gg6397228:
zgadza sie
10 paź 23:45
Jola: możemy jeszcze jedno?
10 paź 23:46
Jola: |x+2| − |x| >1
rozpatrujemy to dla trzech przypadków: gdy x<−2 lub x∊(−2,0> lub x≥0 , tak?
10 paź 23:49
sushi_ gg6397228:
zgadza sie
10 paź 23:50
Jola: no to najpierw x<−2
−(x+2) + x >1 tak?
10 paź 23:51
sushi_ gg6397228:
tak
10 paź 23:53
Jola: zatem:
−x −2 +x >1
−2>1
co teraz?
10 paź 23:54
sushi_ gg6397228:
czy to jest prawdziwe ( taka nierownosc)
10 paź 23:56
Jola: no nie
10 paź 23:56
sushi_ gg6397228:
wiec jest sprzecznosc x∊∅ dla wersji x <−2
teraz robimy dla drugiego przedziału
10 paź 23:58
Jola: x∊(−2,0>
x+2 +x > 1
2x > −1
x> 0,5
11 paź 00:00
sushi_ gg6397228:
przejscie z 3 do 4 linijki −−> oszustwo
11 paź 00:01
Jola: x> −0,5
11 paź 00:02
sushi_ gg6397228:
x>−0,5 i przedział −2≤ x ≤0 ⇒ x ∊....
11 paź 00:04
Jola: x ∊(−0,5;0)
11 paź 00:05
11 paź 00:06
Jola: tak.
nastepne to x+2−x>1
2>1
wiec x∊R
11 paź 00:10
sushi_ gg6397228:
to bylo widac po przykladzei
ze dla x>0 x+2 − x > 1
tylko byla zabawa dla jakich ujemnych jest OK
| | −1 | |
wynik prawidłowy x > |
| |
| | 2 | |
11 paź 00:11
Jola: no tak.
Dziękuję Ci bardzo
11 paź 00:12
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
11 paź 00:15