pomocy
kornelia: wiadomo,że log9(podstawa) 7 =a. Oblicz log7(podstawa)81
10 paź 19:07
Eta:
log97=a oblicz log781
tak ma być?
10 paź 19:08
Ajtek:
Stawiam że tak

.
Cześć
Eta, właśnie się miałęm brać za to zadanko
10 paź 19:10
Eta:
| | 1 | | 2 | |
log781= log792= 2log79 = 2* |
| = |
| |
| | log97 | | a | |
10 paź 19:10
kornelia: tak ma być tylko jak to obliczyć?
10 paź 19:10
kornelia: dzięki Eta
10 paź 19:11
10 paź 19:11
kornelia: a mogę jeszcze Cię prosić o pomoc w tym zadanku?
przedstaw liczbę a= pod pierwiastkiem 29−12 pierwiastków z 5 w postaci x=ypierwiastka z 5
,gdzie x i y są liczbami wymiernymi
10 paź 19:16
Eta:
(3−2√5)2= 9−12√5+20= 29−12√5
√a2=|a|
zatem a= √(3−2√5)2= |3−2√5| = −3+2√5
10 paź 19:20