Logarytm.
funkcja: 3log0,4 2 − log0,4 3 * log3 125 =
9 paź 11:09
Ajtek:
| | log0,4125 | |
log3125= |
|
|
| | log0,43 | |
taka podpowiedź.
9 paź 11:15
tad:
... a gdzie niby ta funkcja

? −
9 paź 11:15
funkcja: nic z tej podpowiedzi nie wiem , bo nie da się tego skrócić ani nic, więc
9 paź 11:18
Ajtek:
Jak się nie da skrócić:
| | log0,4125 | |
3log0,42−log0,43* |
| = |
| | log0,43 | |
9 paź 11:35
funkcja: doszłam do postaci log0,4 125 = log0,4 125
a wynik ma być 3. i nie wiem co dalej.
9 paź 11:37
Ajtek:
Popraw zapis

.
9 paź 11:37
funkcja: tzn co mam zrobić ? chyba dobrze napisałam go wyżej.
9 paź 11:39
Ajtek:
Pokaż skąd to się wzięło.
9 paź 11:40
funkcja: log0,4125
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
log3125= log0,43 / * log0,43
log3125 * log0,43 =log0,4125
log0,43log3125 =log0,4125
log0,4125 = log0,4125
Postępowałam zgodnie ze wzorem na zmianę podstawy logarytmu.
9 paź 11:46
Ajtek:
Zrobiłaś nagle równanie, a nie o to chodzi.
| | log0,4125 | |
3log0,42−log0,43* |
| =3log0,42−log0,4125=
|
| | log0,43 | |
| | 23 | |
=log0,423−log0,453=log0,4 |
| =log0,4(0,4)3=3log0,40,4=3
|
| | 53 | |
9 paź 11:51
funkcja: okej już chyba wiem. a jak np. zrobić coś takiego :
16log2√3+0,25 =
9 paź 11:57
Ajtek:
Być może uprzedzę pytanie:
| | log0,4125 | |
Do wyjściowej postaci wstawiłem zamiast log3125= |
|
|
| | log0,43 | |
3log
0,42−log
0,43*
log3125=
| | log0,4125 | |
3log0,4−log0,43* |
| |
| | log0,43 | |
9 paź 11:58
Ajtek:
16=24
24*(log2√3+0,25)=24log2√3+1=2log2√34*21=
I teraz ze wzorku:
alogab=b
9 paź 12:01
funkcja: 12log54 * log230 − log56 =
nie wiem jak się za to zabrać , od czego zacząć , jaki wzór zastosować. Jak widzę te logarytmy
to już mi się w oczach mienią bo siedzę nad nimi i próbuję zrozumieć.
9 paź 12:42
Ajtek:
Tutaj masz wzory
218
Na początek zajmij się tym:
Następnie zmień podstawę logarytmu log
230 na log
5 i napisz co wyszło.
9 paź 12:46
funkcja: 12log54 = log5√4 = log52
log530 / log52 i później to mi się skróciło wyszło 306 a w rezultacie log55 = 1
9 paź 12:58
Ajtek:
Wygląda ok

.
9 paź 12:59
funkcja: 1001+log5 = 1010(1+log5) = i co dalej ?
9 paź 13:40
Ajtek:
Masz błąd w zapisie:
100=102
Zrób tak jak ja o godz 12:01.
9 paź 13:44
funkcja: matko święta co mi się ubzdurało z tym 1010 .. przepraszam za pomyłki. siedzę codziennie po
prawie 10 godzin nad tą matematyką i próbuję ją zrozumieć aż robię takie błędy..
9 paź 13:49
Ajtek:
Nie ma sprawy

.
A policzony ten przykład?
9 paź 13:52
funkcja: 1001+log5 = 102(1+log5) = 102+2log5 = 102+log52 = 102 * 10log52 = 102 *
10log25 = ?
9 paź 13:57
Ajtek:
Wzorek alogab=b
9 paź 13:58
funkcja: czyli to ma być 100 * 25 (b) =2500 ?
9 paź 14:01
Ajtek:
A masz inny pomysł, bo ja nie

.
9 paź 14:01
funkcja: no nie mam innego pomysłu. o jak fajnie, że udało mi się to zrobić.
9 paź 14:03
Ajtek:
Stosowanie wzorów to nic trudnego

.
9 paź 14:04
funkcja: 8
log25−13 mi wyszło 4 a w odpowiedziach jest napisane, że wynik to :62
12
9 paź 14:05
9 paź 14:06
funkcja: ja i matematyka, wzory i działania to na prawdę dwa różne światy. Dla mnie to czarna magia.
Byle zdać maturę a później o nic się już nie martwię. A poza tym może i bym coś wiedziała z
tych logarytmów gdybym chodziła do szkoły a tak nadrabiam ten materiał co oni teraz robią
kiedy mnie nie ma.
9 paź 14:07
krystek: | | 1 | |
8=23 i teraz 23log2(5−13)=(5− |
| )3 |
| | 3 | |
9 paź 14:10
krystek: wzór alogac=c
9 paź 14:10
krystek: nloga=logan
9 paź 14:11
funkcja: nie wiem , poddaję się. ani tak ani tak mi nie wychodzi , już nie mam pomysłu.
9 paź 14:19
krystek: | | 1 | |
Czy liczbą logarytmowaną jest (5− |
| ) |
| | 3 | |
9 paź 14:32
Ajtek:
Witaj
krystek 
.
Nie było mnie przez chwilę, a to zadanie jest hmmm dziwne.
9 paź 14:34
%3Cb%20style%3D%22color%3A%23e87a2c%22%3EAjtek%3A%3C%2Fb%3E%20%0D%0AWitaj%20%3Cspan%20style%3D%22font-weight%3Abold%22%3Ekrystek%3C%2Fspan%3E%20%3Cimg%20style%3D%22margin-bottom%3A-3px%22%20src%3D%22emots%2F1%2Fwesoly.gif%22%20alt%3D%22emotka%22%3E.%0D%0A%0D%0ANie%20by%C5%82o%20mnie%20przez%20chwil%C4%99%2C%20a%20to%20zadanie%20jest%20hmmm%20dziwne.%0A%0A
9 paź 14:34
funkcja: no własnie, jest dziwne i nie wiem jak to zrobić a wynik jest dosyć wysoki.
9 paź 14:40
krystek: | | 1 | |
Witaj AjtekTen zapis (5− |
| ) coś nie tak, może zainteresowana źle przepisała. |
| | 3 | |
9 paź 14:40
Ajtek:
Dobrze je przepisałaś?
9 paź 14:41
krystek: | | 2 | |
I tak musi być . Tylko dlaczego nie napisano wprost 4 |
| |
| | 3 | |
9 paź 14:41
Ajtek:
To i tak nie da końcowego wyniku 62,5
9 paź 14:42
krystek: Pozdrawiam ,idę obiad przygotowywać.
9 paź 14:43
funkcja: tak dobrze , jestem pewna. Napiszę jeszcze raz :
8log25−13
9 paź 14:43
Ajtek:
Wszystko jest ok

2
log253−1=2
log253*2
−1=...
9 paź 14:44
krystek: No fakt , zapędziłam się . PaPa
9 paź 14:47
Bogdan:
3log
0,4 2 − log
0,4 3 * log
3 125 =
| | 3*loga 2 | | loga 3 | | loga 53 | |
= |
| − |
| * |
| = |
| | loga 0,4 | | loga 0,4 | | loga 3 | |
| | 3*loga 2 | | 3*loga 5 | | 3*(loga 2 − loga 5) | |
= |
| − |
| = |
| = |
| | loga 0,4 | | loga 0,4 | | loga 0,4 | |
| | loga 0,4 | |
= 3 * |
| = 3 |
| | loga 0,4 | |
| | 2 | | 4 | |
Uwaga: loga 2 − loga 5 = loga |
| = loga |
| = loga 0,4 |
| | 5 | | 10 | |
9 paź 14:51
Ajtek:
Witaj
Bogdan 
.
Można i tak. Tylko należy dodać że: a>0 i a≠1 dla jasności.
9 paź 14:54
funkcja: mam kolejne zadanie na którym się zatrzymałam, a mianowicie :
1/5log50,25+1 = 5−1(log50,25+1) = 5−log50,25−1 = 5log50,25−1−1 = ?
to tak ma wyglądać czy gdzieś robię błąd, wynik z książki to : 45
9 paź 14:54
Bogdan:
Dzień dobry
Ajtek 
, założenie o
a zostawiłem
funkcji
9 paź 14:58
Ajtek:
Tak to ma wyglądać, leć dalej z rozwiązaniem.
9 paź 15:01
funkcja: haa ! udało mi się

słuchaj, mam zadanie w którym muszę wyznaczyć
x dlatego zwracam się o pomoc.

log
28 + x * log
√33 = log1
9 paź 15:08
Ajtek:
Pomyśl troszkę

.
9 paź 15:11
funkcja: mam dać x na jedną stronę? ;>
9 paź 15:13
Ajtek:
Podpowiem:
ile to jest log
28, log
√33 i log1?
Chodzi mi o konkretne liczby

.
9 paź 15:16
funkcja: log28 = 3
log√33 =2
log1 = 0
9 paź 15:24
Ajtek:
Już wiesz co zrobić?
9 paź 15:24
funkcja: czyli muszę tak jak by podstawić za te liczby ich wyniki i po prostu obliczyć ?!
9 paź 15:26
Ajtek:
Nie tak jakby podstawić, tylko podstawić.
9 paź 15:27
PuRXUTM: Ajtek :
9 paź 15:28
funkcja: okej super. Chciałabym tak rozumieć matematykę. Jeśli będę coś potrzebowała to zwrócę się o
pomoc.
9 paź 15:28
Ajtek:
Z czego się tak cieszysz
PuRXUTM
Cześć

.
9 paź 15:30
PuRXUTM: Cześć z twojej ostatniej wypowiedzi "Nie tak jakby podstawić, tylko podstawić." Zabrzmiało jak
nauczyciel na lekcji.
9 paź 15:32
Ajtek:
Aha. Do nauczyciela mi daleko, a uwaga trafna

.
9 paź 15:33
PuRXUTM: A kim jesteś ? Studentem ? " Cyber−matematykiem "?
9 paź 15:35
Ajtek:
Cyber−matematykiem niech będzie

.
9 paź 15:36
PuRXUTM: pamiętasz kto to użył na forum ? Godzio ?
9 paź 15:37
Ajtek:
Nie pamiętam tego.
9 paź 15:38
funkcja: a ja znowu mam do Was pytanko. 2x+4 = 1x−1 jak mam to z potęgi sprowadzić żeby
wyznaczyć x ?
Przepraszam , że tak głowę zawracam. Dziękuję za cierpliwość.
9 paź 15:44
funkcja: juz wiem, nie trzeba.
9 paź 15:49
PuRXUTM: wydajem mi się że 1 podniesione do każdej potęgi to 1
więc liczysz 2x+4=1
9 paź 15:50
Ajtek:
To jaki wyszedł wynik, bo chcę sprawdzić z moim liczeniem?
9 paź 15:52
Ajtek:
Jest dokładnie tak jak piszesz
PuRXUTM 
.
9 paź 15:53
funkcja: wynik −5.
nie mogę sobie poradzić z tym :
log332x−1 − 3log√5 15 = x * log12 8
9 paź 15:56
funkcja: mi wyszło 3/10 a wynik poprawny to : x = −1
9 paź 15:58
Ajtek:
Wynik się nie zgadza.
A ten przykład podobnie jak ten z 15:08.
9 paź 15:59
Ajtek:
Tzn −5 to błędny wynik w poprzednim zadaniu.
9 paź 16:00
funkcja: tak jest w książce , że wynik to −5. więc to chyba nie pomyłka.
9 paź 16:03
PuRXUTM: log
33
2x−1=a
3
x=3
2x−1
czyli log
33
2x−1=2x−1
√5b=5
−1
√5b=
√5−2
b=−2
c=−3
9 paź 16:03
funkcja: 2x + 4 = x − 1
x= −5
9 paź 16:04
PuRXUTM: nie
2x+4=1
bo 1x−1=1
9 paź 16:06
funkcja: 1x = x
1−1 = 1
jak by był każdy osobno to by było tak jak mówię.
9 paź 16:09
PuRXUTM: jak 1x=x ?
1100=100 ?
9 paź 16:10
funkcja: a zresztą sama nie wiem , −5 to odpowiedź z książki. więc nie wiem kto się pomylił , książka
czy Wy.
9 paź 16:10
funkcja: wiem pomyliłam co innego myślę a co innego piszę , sorki.
9 paź 16:11
PuRXUTM: nie wszystko w odpowiedziach musi być prawidłowę, często zdarzają się błędy
9 paź 16:11
funkcja: wiem wiem , możliwe , że faktycznie się pomylili , nikt i nic nie jest nieomylny.
9 paź 16:12