Proszę o rozwiązanie zadania
Michał: Dla jakich argumentów funkcja y=f(x) przyjmuje podane wartości?
f(x) = 2x2−8x+5
−3,−1,2
8 paź 22:42
Ajtek:
Rozwiązujesz:
−3=2x2−8x+5
Z pozostałymi robisz analogicznie.
8 paź 22:46
Michał: Jak to rozwiązuje?

Ja nic nie umiem, muszę mieć po prostu na jutro zadanie
8 paź 22:51
Michał: No chyba że mi wytłumaczysz
8 paź 22:51
Ajtek:
Ja pracki domowej za Ciebie nie odrobię, bo mi się nie chce

Wzór na Δ (deltę) znasz?
8 paź 22:52
123: f(x) > 0 ⇔ 2x
2 −8x + 5 > 0
Δ
x = (−8)
2 − 4*2*5 = 64 − 40 = 24
√Δx = 2
√6
| | 8 − 2√6 | | 4 − √6 | |
x1 = |
| = |
| |
| | 4 | | 2 | |
| | 8 + 2√6 | | 4 + √6 | |
x2 = |
| = |
| |
| | 4 | | 2 | |
Ponieważ a > 0, to
| | 4 − √6 | | 4 + √6 | |
2x2 −8x + 5 > 0 ⇔ x ∊ (−∞, |
| ) ∪ ( |
| , +∞) |
| | 2 | | 2 | |
8 paź 22:52
Ajtek:
123 jakieś bzdury względem treści zadania wypisałeś
8 paź 22:53
123: Ja pierdziele co ja sobie ubzdurałem !? Ide spać...
8 paź 22:54
Michał: Ajtek skoro nie chcesz odrabiać zadań domowych to na h*j tu jesteś?
8 paź 22:54
15aaabbb: Zadania z trygonometrii
1) Oblicz cos, tg, ctg α, wiedząc, że sin α wynosi 1/4
2) Oblicz sin, tg, ctg α wiedząc, że cos α wynosi 1/5.
8 paź 22:54
123: Przeczytałem zadanie i coś mi się uroiło w głowie, że trzeba określić kiedy funkcja jest
powyżej osi.
8 paź 22:55
Michał: b2 − 4ac − delta
8 paź 22:55
Ajtek:
"No chyba że mi wytłumaczysz" Twój cytat z 22:51, ten drugi.
Właśnie po to

.
A post z 22:54... no cóż, spisz od kolegi.
8 paź 22:56
Ajtek:
Spoko
123 
.
8 paź 22:57
Michał: Nie chce się tobie odrabiać zad a wolisz marnować czas na ludzi którzy nie potrafią sami się
uczyć.
Dziwne ale szlachetne

No to tłumacz kolego
8 paź 22:59
asdf: Ajtek − ja bym sobie odpuścił....Brak szacunku = brak zainteresowania = pomóż i wal sie...
8 paź 23:00
Ajtek:
Spisz od kolegi/koleżanki.
Nie lubię wątpliwego słownictwa, czytaj wulgaryzmów.
8 paź 23:00
asdf: Michal, idz do korepetytora albo do nauczycielki od matematyki. Powiedz jej to. Jak ja
chodzilem do sredniej bylo by wyrzucenie albo "musisz miec 5 u mnie, zeby zdac jak nie to masz
1"
8 paź 23:01
Ajtek:
O widzisz, kolega mnie uprzedził

.
8 paź 23:01
Michał: To na pewno jest dobrze? Ufam że je spr i twoją dobrą wiedzą je okryłeś

A wulgaryzmy zawsze są i będą
8 paź 23:02
123: @15aaabbb
Ad. 1)
| | 1 | | 15 | |
sin2α + cos2α = 1 ⇒ ( |
| )2 + cos2α = 1 ⇒ cos2α = |
| |
| | 4 | | 16 | |
| | √15 | | √15 | |
⇒ cosα = |
| ∨ cosα = − |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | sinα | | | | 1 | | √15 | |
tga = |
| ⇒ tgα = |
| = |
| = |
| |
| | cosα | | | | √15 | | {15} | |
| | 1 | | 1 | | 15 | | 15√15 | |
ctgα = |
| ⇒ ctgα = |
| = |
| = |
| = √15 |
| | tgα | | | | √15 | | 15 | |
Takie same obliczenia, tylko wyniki z minusem wyjdą...
Przykłads b) jest identyczny jak ten, tylko tam trzeba sinusa wyliczyć...
8 paź 23:03
Michał: Pod koniec semestru chyba sobie wezmę żeby zdać
8 paź 23:03
Ajtek:
Przeanalizuj to co napisałem w rozmowie z 123 i wyciągnij wniosek.
8 paź 23:03
Ajtek:
123 Ty idź już spać tak jak sam napisałeś. Zmęczenie daje chyba sie mocno we znaki i nie
bierz tego jako offens z mojej strony

.
8 paź 23:05
Michał: Co on w ogóle liczy?

ja mam funkje kwadratowe a nie sinusy i cosinusy
8 paź 23:05
123: Odpowiedziałem na post "15aaabbb"
8 paź 23:07
Ajtek:
Co nie zmienia faktu, iż ja Tobie już nie pomogę w rozwiązaniu. Dostałeś jedną wskazówkę na
początku i działaj.
Nie w ten wątek wkleił rozwiązanie i tyle

.
8 paź 23:07
Michał: Ajtek to dawaj wrócimy do zadania, staneliśmy na tym że mam znać deltę − b
2 −4ac
8 paź 23:07
Ajtek:
123 ale nie w tym wątku

.
8 paź 23:08
Ajtek:
Ja już znikam, powodzenia
Michał 
.
8 paź 23:08
Michał: Zaczynasz i nie kończysz..
8 paź 23:08
Ajtek:
Chciałem pomóc, zacząłem, przeanalizowałem sprawę i skończyłem

.
Spokojnej.
Ja skończyłem, Ty jesteś na starcie

.
8 paź 23:10
Michał: Ale zacząłeś mnie uczyć i nie skończyłeś, będzie Cie trapić sumienie
8 paź 23:11
Ajtek:
Jak napisałem, skończyłem. A mnie sumienie trapić nie będzie, bądź spokojny.
8 paź 23:13
8 paź 23:14
Michał: Nie będę mógł spać po nocach, bo będę myślał że Cię zraniłem, dopóki twa dusza ukruszy me
cierpienie i pomoże w tych ciężkich chwilach
8 paź 23:14
Ajtek:
Cześć
ICSP 
.
Tak wiem, widziałem dzisiaj rano

.
Jak widać można wyłożyć.
8 paź 23:16
Michał: chyba nie tutaj
8 paź 23:17
ICSP: Dostał identyczny przykład i na jego podstawie zrobił swój − musi myśleć

Ale tego że inne nawiasy dałem to już chyba nie zauważył
8 paź 23:19
Ajtek:
Michał przestań gadać banały. Uważam, że zrobiłem w tym wątku kawał dobrej roboty. Jak
napisałem wcześniej, spisz od kumpla. Albo weź korki, im wcześniej tym lepiej dla Ciebie.
I jeszcze jedno, szanuj tych którzy chcą nauczyć/pomóc.
Pół godziny minęło, a Ty nadal jesteś na starcie.
8 paź 23:20
123: Masz i idź spać a nie jęczysz na forum:
Wartość "−3" dla:
−3 = 2x2 −8x + 5 ⇒ 2x2 −8x + 8 = 0 ⇒ 2x2 −4x − 4x + 8 = 0
⇒ 2x(x − 2) − 4(x − 2) = 0 ⇒ (2x − 4)(x − 2) = 0 ⇔ (x − 2)2 = 0 ⇒ x1 = 2
Dla argumentów: x = 2
Wartość "−1" dla:
−1 = 2x2 −8x + 5 ⇒ 2x2 −8x + 6 = 0 ⇒2x2 − 2x −6x + 6 = 0 ⇒ 2x(x − 1) − 6(x −1) = 0
⇒ (2x − 6)(x − 1) = 0 ⇒ x1 = 3 v x2 =1
Dla argumentów: x1 = 3 v x2 = 1
Wartość "2" dla:
2 = 2x2 −8x + 5 ⇒ 2x2 −8x + 3 = 0 ⇒?
Oblicz tutaj sam deltę i pierwiastki to argumenty. Tyle chyba sam potrafisz...
8 paź 23:22
Michał: Przecież napisałeś że ma źle

Czy nie okazałem Ci szacunku? Zdziwiłem się że tacy ludzie istnieją którzy chcą pomóc drugiej
osobie bez korzyści
8 paź 23:23
Ajtek:
ICSP tutaj nie chodzi o zrobienie na przykładzie, mam na myśłi ten wątek.
Zerknij na wpisy Michał pomiedzy 22:51 i 22:54, już będziesz wiedział dlaczego
zrezygnowałem.
8 paź 23:23
Ajtek:
Dostałeś to co chciałeś, przepisuj, może nie ma błędu i leć spać.
8 paź 23:24
Michał: I jak tu ku*wa nie przeklinać jak człowiek chce być szczery

Nie umiem ale chciałbym wiedzieć jak to zrobić
Teraz wiem że masz mnie w dupie i już nigdy nie będziesz chciał mi pomóc, zamknę się w sobie
8 paź 23:26
Michał: A myślałem że chcesz pomagać ludziom....
8 paź 23:26
Michał: Jak to może nie ma błędu, nie wiesz?
8 paź 23:27
123: Matematyka nie polega na bezmyślnym przepisywaniu i proszeniu innych o pomoc. Jestem studentem
1 roku informatyki i sam ma teraz problemy z różnymi nowymi rzeczami. Pomimo tego sam siedzę
szukam na necie podobnych przykładów i korzystam z definicji oraz ROZUMU i w wynik u tego
większość zadań robię sam, pomimo, że widzę takie pierwszy raz w życiu. Nie jest łatwo, ale
jak ktos naprawdę chce sie czegoś nauczyć to trzeba poświęcić trochę uwagi i wykazać odrobine
cierpliwości i zaangażowania.
8 paź 23:30
Ajtek:
Pomagam, ale tym, którzy chcą pomocy. Ty chciałeś tylko prackę domową mieć odrobioną.
A wulgaryzmem pod moim adresem mnie zniechęciłeś, do nauki/pomocy.
"I jak tu ku*wa nie przeklinać jak człowiek chce być szczery
Nie umiem ale chciałbym wiedzieć jak to zrobić
Teraz wiem że masz mnie w dupie i już nigdy nie będziesz chciał mi pomóc, zamknę się w sobie"
I wiesz co, wcale nie jest mi przykro.
8 paź 23:30
8 paź 23:31
Ajtek:
NIe wiem, [P[123] wrzucił, zaufałem mu, nie sprawdzałem

.
A co Ty zrobisz to już inna sprawa.
8 paź 23:32
Ajtek:
Nie moja kartkówka i nie moje oceny.
Masz nie przespaną nockę w takim razie

.
8 paź 23:35
Michał: Ranisz mnie...
8 paź 23:36
Piotr:
Ajtek daj juz spokoj.
8 paź 23:37
Ajtek:
Mówisz?
8 paź 23:37
Piotr:
naprawde.
8 paź 23:39
123: Potwierdź mu Ajtku to co zrobiłem lub zaprzecz jeśli źle i niech już idzie spać − przynajmniej
tyle zrobi dobrego, zamiast jęczeć na forum...
8 paź 23:40
Ajtek:
Masz rację, drugi raz to dzisiaj napiszę:
Paradoks tej sytuacji z mojej strony polega na tym iż właśnie przeglądam sobie prawa
Murphy'ego. Jedno z nich mówi "Nigdy nie kłóć się z głupcem – ludzie mogą nie dostrzec
różnicy."
Dzięki
Piotr 
.
8 paź 23:41
Ajtek:
123 nie sprawdzałem rozwiązania. NIe chce mi się z wiadomego powodu

.
8 paź 23:42
Piotr:
Fajny cytat

Nie ma sprawy
Ajtek
8 paź 23:44
Ajtek:
Cholera, prawdziwy a nie fajny

.
8 paź 23:45
Piotr:
8 paź 23:46
ZKS:
Jak to się nie przyda? To ja mogę sobie powiedzieć że skoro poszedłem na uczelnie techniczną
nie potrzebna była mi historia w liceum. A jakim to człowiekiem można nazwać osobę bez
podstawowych informacji i wiadomości? Głąb to chyba za słabe określenie.
8 paź 23:46
Piotr:
a to co ?
8 paź 23:49
Ajtek:
Jakiś twór

.
8 paź 23:51
Piotr:
ale do czego ten komentarz ZKS ?
8 paź 23:53
ZKS:
Do wypowiedzi że po co zaśmiecać sobie głowę takimi głupimi rzeczami jak i tak to się nie
przyda w życiu.
8 paź 23:55
Piotr:
aaa, nie czytalem dokladnie. widzialem tylko to chamskie zachowanie...
8 paź 23:57
123: Co ta szkoła robi z ludzi....
9 paź 00:03
ICSP:
9 paź 00:08
Ajtek:
Czyszczyciel?
9 paź 00:09
ICSP: Nic nie usuwałem
9 paź 00:10
Ajtek:
To ktoś inny to zrobił

.
9 paź 00:11
Mila: Witaj, Ajtek − nerwowy dzień. Najlepiej nie reagować na zaczepki.

na osłodę.
9 paź 00:18
Ajtek:
Mila witaj

Jaki nerwowy, tzw "dzień konia", czasami takie bywają. A że młodzież nie jest wychowana, cóż ja
na to poradzę, a i ubawiłem się setnie

.
9 paź 00:22
Ajtek:
Aaaaaaaa,
Mila, ile czasuliczyłaś pochodną dzisiaj, kojarzysz tą złożoną
9 paź 00:23
Mila: Niezbyt długo, ale zdaje się potrzebujący nie zauważył.
W innym przypadku koledzy dokumentnie skrytykowali moje rozwiązanie i taki mialam dzień dobroci
dla uczniów. Chyba nie nadaję się do tego.
Oto wniosek − nie rób nic.Idę spać.
Dobranoc. Tylko na Tobie się nie zawiodłam.
9 paź 00:40
Ajtek:
Bez przesady Mila. Tamtą pochodną liczyłbym nie przez dzień, tylko dwa tygodnie zgodnie z
prawem Murpy'ego:
"Aby oszacować czas potrzebny na wykonanie jakiegoś zadania należy przewidywany czas pomnożyć
przez dwa i przyjąć jednostkę o rząd wyższą."
9 paź 00:44
Mila: Liczę ostatnio pochodne i całki na bieżąco.
9 paź 00:48
Ajtek:
Chciałbym to robić na bieżąco jak Ty. Ot tak, z lekością.
Miłych snów

.
9 paź 00:50