Kilka pytań do wykonywanych zadań
CreIser: Witajcie.
3√−16 + 3√2 + 3√−54 mogę zapisać jako 3√−16+2−54 ?
7 paź 22:19
ICSP: 
7 paź 22:22
krystek: Nie!
7 paź 22:22
krystek: √25+√16=5+4=9 czy jest równe √25+16=√41
7 paź 22:24
CreIser: Okej. Dzięki za odpowiedź. Zatem jak się zabrać za to działanie?
7 paź 22:26
CreIser: Czy wynikiem będzie −4
√2 ?
7 paź 22:51
krystek: =−23√2+3√2−33√2=−43√2
7 paź 22:54
CreIser: Super

(1 −
√3)
2 − (1 +
√3)
2
Obliczyłem i wychodzi mi 0. Dobrze ?
7 paź 23:05
Ajtek:
Pokaż obliczenia

.
Cześć
ICSP 
.
7 paź 23:12
7 paź 23:13
Ajtek:
Witaj krystek, przepraszam że pominąłem przy powitaniu.
Mam pytanko do Ciebie, dlaczego masz czarny nik?
7 paź 23:14
krystek: @
Ajtku Witaj

.]] Nie lubię zmian.
7 paź 23:16
Ajtek:
Rozumiem

.
To jest zmiana wg mnie na dobre, może nie do końca, ale jednak. Rzucanie się w oczy znajomych
ników i perwność, że to nie jest podszywka

.
7 paź 23:18
CreIser: Gubię się przy:
(1 − 2√3 − 3) − (1 + 2√3 + 3) = 1 − 2√3 − 3 − 1 − 2√3 − 3 = ...
7 paź 23:22
krystek: (1−2√3+3)
7 paź 23:24
CreIser: Tak tak, racja:
(1 − 2√3 + 3) − (1 + 2√3 + 3) = 1 − 2√3 + 3 − 1 − 2√3 − 3 = ...
I co dalej? Jak to wykonać? Wytłumaczysz?
7 paź 23:25
Ajtek:
Błąd w pierwszym nawiasie:
....2
√3+3) to raz,
dwa ile to jest −2
√3−2
√3=
7 paź 23:26
CreIser: Ajtek − już poprawiłem.
− 4√3 ?
7 paź 23:28
Ajtek:
A po co ten znak zapytania?
−2
√3−2
√3 to tyle samo co −2a−2a gdzie a=
√3 i tyle

.
7 paź 23:29
CreIser: Zatem wynikiem będzie −12√3?
7 paź 23:32
Ajtek:
A skąd się to wzięło?
7 paź 23:33
CreIser: A.. momencik.
7 paź 23:34
CreIser: Yy... − 6√3?
7 paź 23:34
Ajtek:
A to skąd się wzięło?
7 paź 23:35
CreIser: Fuck..
1 − 2√3 + 3 − 1 − 2√3 − 3
1 − 2√3 = −√3
−√3 + 3 = 3√3
3√3 − 1 = 2√3
2√3 − 2√3 = 0
−3 ?
Boże, teraz co innego.
7 paź 23:39
Ajtek:
Nie

Czy 1−2a=−a
7 paź 23:41
Ajtek:
Nie odejmuj jabłek od gruszek

.
7 paź 23:41
CreIser: Sam już nie wiem, jak to poodejmować, pododawać.
7 paź 23:43
CreIser: 1 − 2√3 + 3 − 1 − 2√3 − 3 = −4√3 ?
7 paź 23:47
Ajtek:
Po rozienięciu masz:
1−
2√3+
3−
1−
2√3−
3=
wykonaj działąnia na odpowiednich kolorach i wszystko jasne będzie

.
niebieski to gruszki,
zielony to jabłka.
7 paź 23:47
Ajtek:
Tak
7 paź 23:47
CreIser: Ajtek! Dzięki

Już zrozumiałem o co chodzi

W głowie cały czas siedziało mi "od lewej strony, od lewej", a
to po prostu redukcja z zachowaniem lewej strony

Tematu nie zamykam, teraz borykam się z czymś takim:
√(2−√5)2
Wyszło mi coś takiego:
√−4√5+9 dobrze? I kombinuję co dalej, jak nie dam rady to poproszę
Ciebie o pomoc
7 paź 23:51
Ajtek:
Co to jest ten pierwiastek?
Jakieś polecenie?
7 paź 23:52
CreIser: Po prostu oblicz:
Pierwiastek z różnicy liczb 2 i √5 w nawiasie podniesiony do potęgi 2.
7 paź 23:55
Ajtek:
Zapamiętaj:
√x2=|x|, zatem:
√(2−√5)2=|2−√5|=....
7 paź 23:57
CreIser: Osz Ty

Teraz problem tego typu, że równanie bym zrobił. Ale co w takiej sytuacji?
8 paź 00:00
Ajtek:
Pokazałem Tobie definicję pierwiastka.
Teraz wróć do definicji wartości bezwzględnej i pokaż wynik.
8 paź 00:02
CreIser: Ja bym dokończył tak:
|2−√5| = 2+√5= 2+ 2,24 = 4,24
8 paź 00:04
Ajtek:
A dlaczego 2+
√5, resztę pominę.
8 paź 00:09
CreIser: hmm.. nie rozumiem?
8 paź 00:12
Ajtek:
Masz takie coś: |2−√5|= i Tobie wychodzi 2+√5, pytam skąd to się wzięło?
8 paź 00:15
CreIser: yyy.. z tego, że |−x| = x zatem to zastosowałem tutaj.
8 paź 00:22
Ajtek:
No prawie....
x dla x≥0
|x|=
−x=dla x <0
mamy:
2−√5<0 zatem stosujemy drugi przypadek.
|2−√5|=−(2−√5)=...
I jeszcze jedna uwaga, nie wyciągaj na siłe pierwiastka, który jest liczbą niewymierną, np.
√5!
8 paź 00:26
8 paź 00:32
ICSP: zbij kolegę za to że nie wie co to jest pierwiastek
8 paź 00:34
Ajtek:
To kolega zrobił wielbłąda

Zapamiętaj i przekaż koledze:
√x2=|x|
8 paź 00:35
Ajtek:
ICSP to było mocne

Bry

.
8 paź 00:36
ICSP: ale
ajtku spójrz.
Wartość pierwiastka < 0

Toż to mus już być algebraiczny
8 paź 00:36
CreIser: Hehehe

Ostatnie zadanie, nie rozumiem go w ogóle, tzn. nie umiem wykonać.
Zapisz bez użycia symbolu wartości bezwzględnej:
|x+1|−3|x−7|, gdy x ∊ <−1;7>
Padam...
8 paź 00:37
Ajtek:
Ja też padam, jak ktoś nie zna definicji wartości bezwzglednej

.
8 paź 00:40
CreIser: Nie rozumiem zadania.
Może z podstawówki ale dla mnie wartość bezwzględna to odległość danej liczby na osi od 0
8 paź 00:41
ICSP: Niech sobie wybierze dowolną liczbę z przedziału <1;7> . Podstawi ją do tych wartości
bezwzględnych i sprawdzi co mu wyjdzie

Jak wyjdzie liczba ujemna to opuści wartość bezwzględną z minusem. Jak wyjdzie liczba dodatnia
to opuści bez minusa
8 paź 00:42
Ajtek:
Podstaw jedną z liczb z podanego przedziału i sprawdź jaką wartośc przyjmuja "moduły", a
następnie zastosuj def. wartości bezwzglednej.
8 paź 00:44
CreIser: x = 5,
|5+1|−3|5−7| = |6|−3|−2| = 6−3−2 = 1 ?
8 paź 00:46
Ajtek:
ICSP walcz, ja idę spać.
Dobranoc

.
8 paź 00:48
CreIser: Dzięki za pomoc

Dobranoc
8 paź 00:49
ICSP: Zrobię Ci podobny przykład a ty na podstawie mojego przykładu zrobisz swój :
dajmy : x ∊ (−5;2)
oraz mam :
|x−2| + 2|x+5|
wybieram jedną liczbę z przedziału x ∊ (−5;2) : może to być x = 0
|0−2| + 2|0+5|
|−2| + 2|5|
i teraz wysuwam wnioski. od pierwszą wartością bezwzględną mam liczbę ujemną wiec będę
opuszczał wartość bezwzględną ze zmianą znaku. Pod drugą wartości bezwzględną mam liczbę
dodatnia więc opuszczam wartość bezwzględna bez zmiany znaku:
|x−2| + 2|x+5| // pierwsza zmieniam druga nie zmieniam //
−(x−2) + 2(x+5)
−x + 2 + 2x + 10
x + 12
koniec zadania
Teraz zrób analogicznie swoje. Dla ułatwienia również pisz sobie kiedy zmieniasz a kiedy nie
zmieniasz znaku.
8 paź 00:54
CreIser: Okej, przyjąłem.
Moje rozwiązanie: niech x = 5
|x+1|−3|x−7|
|5+1|−3|5−7|
|6|−3|−2|
Drugą wartość bezwzględną opuszczam ze zmianą znaku, a więc:
|x+1|−3|x−7|
(x+1)+3(x−7)
x+1+3x−21
4x−20
+3 dlatego, że "−" i "−" dają "+".
8 paź 01:04
ICSP:
Ajtek się jutro ucieszy
8 paź 01:05
CreIser: Uff, ulżyło mi

Nie wiem, jak dziękować, najlepiej po męsku piwo postawić

Dzięki Panowie, pomogliście mi
wielce

Dokończę pisanie i zawijam się w kimono

Dobrej nocy życzę i do następnego zadania

Jutro albo pojutrze będę robił równania kwadratowe z wykresami to może się odezwę, haha

Jeszcze raz dziękuję
8 paź 01:07