.
asdf: Wyprowadzanie funkcji trygonometrycznych:
sin(x + y) = sinxcosy + sinycosx
cos(x + y) = cosxcosy − sinxsiny
| | sin(x + y) | | sinxcosy + sinycosx | |
tg(x + y) = |
| = |
| = |
| | cos(x + y) | | cosxcosy − sinxsiny | |
| sinxcosy + sinycosx | |
| | | cosxcosy | |
| |
| = |
| cosxcosy − sinxsiny | |
| | | cosxcosy | |
| |
| sinxcosy | | sinycosx | |
| + |
| | | cosxcosy | | cosxcosy | |
| |
| = |
| cosxcosy | | sinxsiny | |
| − |
| | | cosxcosy | | cosxcosy | |
| |
| |
| = |
| 1 | | sinx | | siny | |
| − |
| * |
| | | 1 | | cosx | | cosy | |
| |
| |
| = |
| 1 | | sinx | | siny | |
| − |
| * |
| | | 1 | | cosx | | cosy | |
| |
| | cos(x + y) | | cosxcosy − sinxsiny | |
ctgx(x + y) = |
| = |
| = |
| | sin(x + y) | | sinxcosy + sinycosx | |
| cosxcosy | | sinxsiny | |
| − |
| | | sinxsiny | | sinxsiny | |
| |
| = |
| sinxcosy | | sinycosx | |
| + |
| | | sinxsiny | | sinxsiny | |
| |
8 paź 21:55
asdf: Jak wyprowadzić wzory na:
sinx + siny
cosx + cosy
tgx + tgy
ctgx + ctgy

Proszę jedynie o podpowiedzi
8 paź 21:57
8 paź 22:03
ZKS:
| | x + y | | x − y | |
Oznaczam x = α + β oraz y = α − β stąd α = |
| i β = |
| . |
| | 2 | | 2 | |
sin(α + β) + sin(α − β) = sin(α)cos(β) + sin(β)cos(α) + sin(α)cos(β) − sin(β)cos(α) =
| | x + y | | x − y | |
= 2sin(α)cos(β) = 2sin( |
| )cos( |
| ). |
| | 2 | | 2 | |
8 paź 22:16
asdf: | | x + y | | x − y | |
A dlaczego właśnie a = |
| i b = |
| |
| | 2 | | 2 | |
a nie inaczej? Ja to chciałbym zrozumieć, a nie przepisać do zeszytu i ch**a wiedzieć
8 paź 22:19
ZKS:
{x = α + β
{y = α − β
−−−−−−−−−−(1
o+) (2
o−)
| | x + y | |
1o x + y = 2α ⇒ α = |
| |
| | 2 | |
| | x − y | |
2o x − y = 2β ⇒ β = |
| |
| | 2 | |
Mam nadzieje że napisałem w miarę jasno.
8 paź 22:23
asdf: x = a + b
y = a − b
x + y = a + b + a − b = 2a
x − y = a + b − a + b = 2b
Aha..no rozumiem teraz

Dziękuje
8 paź 22:28
asdf: | | cos(x + y) | |
ctg(x + y) = |
| = |
| | sin(x + y) | |
| cosxcosy + sinxsiny | |
| = |
| sinxcosy + sinycosx | |
| cosxcosy | | sinxsiny | |
| + |
| | | sinxcosy | | sinxcosy | |
| |
| = |
| sinxcosy | | sinycosx | |
| + |
| | | sinxcosy | | sinxcosy | |
| |
jest to dobrze przekształcone?
tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1543.html jest inaczej, ale u siebie też nie mogę znaleźć błędu..
9 paź 00:14
ZKS:
| cos(x)cos(y) + sin(x)sin(y) | |
| = |
| sin(x)cos(y) + sin(y)cos(x) | |
| cos(x)cos(y) + sin(x)sin(y) | |
| = |
| sin(x)sin(y)(ctg(y) + ctg(x)) | |
| ctg(x)ctg(y) + 1 | |
| |
| ctg(y) + ctg(x) | |
9 paź 00:22
Aga1.: W liczniku powinien być −
9 paź 00:22
asdf: To mam źle, czy ta forma też może być?
@Aga1.
którego postu to się tyczy?
9 paź 00:25
ZKS:
Oczywiście że − dobrze że patrzysz Aga1.
cos(x + y) = cos(x)cos(y) − sin(x)sin(y).
9 paź 00:28
Aga1.: 00:14 i 00:22, A forma może być (można przedstawić czterema sposobami)
ZKS dzielił przez sinxsiny
9 paź 00:31
asdf: Chyba nie może być, wiem gdzie popełniłem błąd (podstawowy):
cos(x + y) = cosxcosy − sinxsiny, więc jest to źle na bank, w zeszycie rozpisałem sobie i
wyszło mi podobnie jak ZKS (tylko aż na takie skróty to nie szedłem

)
Dziękuję, dobranoc
9 paź 00:35
ZKS:
Dobranoc.
9 paź 00:38
Aga1.: Dobranoc.
9 paź 00:39