p{2+x-x^2}>x-3
Kuba: √2+x−x2>x−3
Jak zacząć? Obustronie podnieś do kwadratu?
8 paź 21:42
ZKS:
A gdzie dziedzina?
8 paź 21:44
Kuba: ok, zakładając że 2+x−x2 ma być większe bądź równe 0...
Czy może graficznie to jakoś będzie lepiej?
8 paź 21:45
ZKS:
Graficznie ciężko będziesz miał oczywiście zakładam że chodzisz do liceum. A kiedy możemy
podnieść obustronnie do kwadratu?
8 paź 21:49
Kuba: Tak, no przypuszczałem że bezproblemowo zawsze, ale widzę że jednak coś na rzeczy jest... Coś w
stylu że tylko dla nieujemnych?
8 paź 21:51
ZKS:
Właśnie o to chodzi jeżeli obie strony są nie ujemne wtedy możemy podnosić obustronnie do
kwadratu. Dam przykład.
x = 1 / 2
x2 = 1 ⇒ x = ±1
Więc jak to jest hmm można by się zastanawiać ale jeżeli ustalimy że x ≥ 0 i podniesiemy
obustronnie do kwadratu mamy
x2 = 1 ∧ x ≥ 0 ⇒ x = ±1 ∧ x ≥ 0 ⇒ x = 1
8 paź 21:55
8 paź 21:56
Kuba: dzięki
8 paź 21:58