Uzasadnij
Patrycja: Uzasadnij ze dla dowolnej liczby m liczba m3−m jest podzielna przez 3
8 paź 21:13
Ajtek:
Przepisz poprawnie treść zadania.
| | 1 | |
dla m= |
| m 3−m nie jest podzielna przez 3  . |
| | 2 | |
8 paź 21:16
ZKS:
Rozłóż na czynniki m3 − m.
8 paź 21:16
ZKS:
Słuszna uwaga
Ajtek.
8 paź 21:17
Patrycja: Uzasadnij ze dla dowolnej liczby calkowitej m liczba m3−m jest podzielna przez 3
8 paź 21:17
Ajtek:
A tak przez przypadek mi wyszło
8 paź 21:18
Ajtek:
Teraz zrób tak jak napisał
ZKS
8 paź 21:18
ZKS:
Ale zauważyłeś a to się liczy.
8 paź 21:19
ksiądz: hej Patrycja chodzi pewnie o liczbę całkowitą większą bądz równą 2 tak


?
8 paź 21:19
Ajtek:
Po raz pierwszy od niepamiętnych czasów wczytałem się dokładnie w treść zadania, przypadek
czysty jak widzisz

.
8 paź 21:21
Patrycja: Jesli po drugiejstronie jest prawdziwy ksiadz to prosze o modlitwe za mnie..
8 paź 21:21
Ajtek:
Patrycja nie módl się tylko rozwiązuj.
wyciągnij m przed nawias.
Za 15 minut będę to zerknę jak postępy, chyba że ktoś inny pomoże, np. ZKS.
8 paź 21:25
Patrycja: Juz nawet modlitwa mi nie pomoze

wyciagam m przed nawias

m(m
2−1)
8 paź 21:27
ZKS:

a jak możesz rozłożyć m
2 − 1?
8 paź 21:28
Patrycja: (m−1)(m+1) ?
8 paź 21:29
asdf: suma trzech kolejnych wyrazów jest podzielna przez 6
8 paź 21:30
ZKS:
W porządku czyli masz (m − 1)m(m + 1) więc co możesz powiedzieć o tych liczbach jakie one są.
8 paź 21:34
Ajtek:
Jak widzisz chłopaki są niezawodni

.
8 paź 21:36
Patrycja: hm...
8 paź 21:37
Patrycja: Zdecydowanie tak jest..
8 paź 21:38
ksiądz: Patrycja więc tak to robimy:
1)dla m=2
2
3−2=6 jest podzielne
2)dla m=n
n
3−n=3*p
3)dla n+1
(n+1)
3−(n+1)= n
3+3n
2+3n+1−(n+1) −(n+1) =n
3+3n
2+3n+1−(n+1) −n−1=
n
3+3n
2+3n−n= (wiemy z 2) że nasze n
3−n=3*p więc

= 3*p + 3n
2+3n
=3p + 3(n
2+n)
z twierdzenia wiemy że jaka kolwiek liczba pomnożona przez liczbę x na pewno jest podzielna
przez liczbę x
w naszym przypadku x to 3

więc
p*3 jest podzielne
3*n
2 jest podzielne
3*n jest podzielne
i to koniec jeśli cos nie tak pisz
8 paź 21:42
Ajtek:
ksiądz, a dla m=1 nie jest to prawdą?
8 paź 21:44
ZKS:
Pewnie
ksiądz nie odpowie Ci na to.
8 paź 21:51
ksiądz: nie i wydaje mi się że tam w zadaniu powinno pisać dla m≥2 tylko zapomniała napisać
8 paź 21:52
Patrycja: Nie, dobrze napisalam.

na pewno
8 paź 21:54
ksiądz: zaraz zobaczycie niech tylko odpisze Patrycja ....
8 paź 21:54
ksiądz: to masz zjebanego nauczyciela który źle podyktował
8 paź 21:54
Ajtek:
m=1
zatem:
1
3−1=0
0:3=0, zatem jest to liczba podzielna przez 3

.
Podobnie jak wszystkie liczby całkowite spełniające ten warunek.
8 paź 21:55
Ajtek:
A może to Ty masz luki w wiedzy
8 paź 21:55
ZKS:
Jeżeli nie wiesz że 0 dzieli się przez wszystkie liczby z wyjątkiem oczywiście 0 to chyba Ty
jesteś jakiś ...
8 paź 21:57
ksiądz: nie dziel przez zero skurwysynu ...
8 paź 21:58
ksiądz: sory cholero ...
8 paź 21:58
Patrycja: To jest zadanie z repetytorium, wiec to nie wina nauczyciela
8 paź 21:58
Ajtek:
Kto podzielił przez 0?
8 paź 21:58
ksiądz: ale jak się nie zna praw rządzących matematyką to tak to jest
8 paź 21:59
Patrycja: Jejku.. Po co od razu te wulgaryzmy ?
8 paź 21:59
Ajtek:
To zadaję pytanie kto podzielił i gdzie przez 0?
8 paź 21:59
ksiądz: ty podzieliłeś
8 paź 21:59
Ajtek:
Gdzie

0:3 o to chodzi?
8 paź 22:00
Mateusz: ale co podzielił bo ja nic nie widze zeby
Ajtek podzielił coś przez zero
8 paź 22:01
Ajtek:
Ja też nie. I jeszcze inwektywą rzucił w moim kierunku....
8 paź 22:01
Patrycja: Ja tez tego nie widze
8 paź 22:02
asdf: Udowadniam, że można:
Taki prosty przykład:
| 8 | |
| = 2, więc 2 * 4 = 8 = zgadza się |
| 4 | |
0 * 3 = 0, tutaj też się zgadza
| 3 | |
| = brak rozwiązania! Ponieważ każda liczba pomnożona przez zero da liczbę zero, a nie 3! |
| 0 | |
8 paź 22:03
Ajtek:
asdf nie do końca Ciebie rozumiem

.
8 paź 22:05
asdf:
czyli:
4 *
2 =
8
tak?
czyli:
0 *
3 =
0
a dla wielomianu:
| 3 | |
| = załóżmy, że tu jest 0 |
| 0 | |
czyli:
0 *
0 =
3
NIERÓWNOŚĆ!
8 paź 22:08
ksiądz: | | 0 | |
jeżeli wezmiemy 1 to będziemy mieli |
| = 0 więc w odpowiedzi po prostu trzeba to ując że |
| | 3 | |
dla m=1 wyjdzie 0
8 paź 22:08
Ajtek:
Przecież dokładnie to napisałem o 21:55

.
8 paź 22:09
asdf: Ja tylko udowodniłem, że nie można dzielić przez zero. Ten post w ogóle nie odnosił się do
Twojego postu
8 paź 22:11
Ajtek:
Pójdę dalej dla m=0 mamy:
0
3−0=0
0:3=0
zatem dla m=0 również jest to prawdziwe

.
8 paź 22:11
Ajtek:
asdf, tylko "nie" zjadłeś na początku swojego postu, stąd mój brak zrozumienia

.
8 paź 22:12
asdf: Nie zjadłem, ja udowodniłem, że można dzielić przez 3, a nie można dzielić przez 0
8 paź 22:13
Ajtek:
To Ciebie nie zrozumiałem

.
8 paź 22:14
asdf: No trudno, ja tu jestem od zadawania pytań
8 paź 22:16
Ajtek:
Spokojna Twoja uczesana, jeszcze chwil kilka i to ja będę pytał Ciebie

.
8 paź 22:17
ksiądz: dobra w odpowiedzi patrycja pisze że wszystko jest zajebiscie dla m≥2 a wyjątek dla 1 bo to
daje 0 i ma zadanie na piątkę zrobione tyle ode mnie dziekuje
8 paź 22:17
Ajtek:
Ciekawy jestem czy się ksiądz jeszcze odezwie w sprawie wiadomej.
8 paź 22:17
Ajtek:
O odezwał się i kwestionuje poprawność rozwiązania dla m=0
8 paź 22:18
8 paź 22:19
Ajtek:
O treści to już dawno wiemy, ale ktoś jest mądrzejszy od nas

Cześć
Saizou 
.
8 paź 22:20
asdf: KSIĄDZ, WYWNIOSKUJ TO Z MOICH POSTÓW:
| 0 | |
| , można tak działać czy nie  ? |
| 3 | |
8 paź 22:21
Saizou : witaj wszystkich
8 paź 22:21
Ajtek:
A paradoks tej sytuacji z mojej strony polega na tym iż właśnie przeglądam sobie prawa
Murphy'ego. Jedno z nich mówi "Nigdy nie kłóć się z głupcem – ludzie mogą nie dostrzec
różnicy."

.
8 paź 22:25
asdf: "coś" jest podzielne przez "coś2" jeżeli nie zostawia reszty, np.
1 *
3 +
2 =
5
8 paź 22:25
asdf:
0 * 3 + r= 0 * 3 + 0 =
0
zgadza się
8 paź 22:29