Uzasadnij, że dla dowolnej liczby całkowitej m liczba m^3 - m jest podzielna prz
Mateusz: Nie mogę tego zatrybić. Help!
Uzasadnij, że dla dowolnej liczby całkowitej m liczba m3 − m jest podzielna przez 3.
i drugie zadanko:
Liczby x i y przy dzieleniu przez 5 dają resztę 1. Uzasadnij, że iloczyn tych liczb przy
dzieleniu przez 5 da resztę 1.
26 paź 21:14
Gustlik: ad 1) m3−m=m(m2−1)=m(m−1)(m+1)=(m−1)*m*(m+1) ← masz iloczyn trzech kolejnych liczb
naturalnych − wśród nich musi być jedna podzielna przez 3, np. 1*2*3, 5*6*7 itp.
Czyli iloczyn ten dzieli sie przez 3 − c.n.d.
ad 2)
Jeżeli a dzielone przez b daje iloraz c i resztę r, to a=b*c+r, gdzie r − reszta a przez b.
Więc:
x=5k+1, y=5m+1
Teza: xy=5z+1
xy=(5k+1)(5m+1)=25km+5k+5m+1=5(5km+k+m)+1=5z+1, gdzie z=5km+k+m
c.n.d.
27 paź 01:00
kaaja: Uzasadnij, że dla dowolnej liczby całkowitej m liczba m3 − m jest podzielna przez 6
5 wrz 21:10
bezendu:
m3−m
m(m2−m)
(m−1)m(m+1) gdzie m∊C
Są to 3 kolejne liczby całkowite z czego jedna jest podzielna przez 3 co najmniej jedna przez 2
więc iloczyn jest podzielny przez 6 c,n,w
5 wrz 21:15
Mila:
m∊C
m3−m=m(m2−1)=m(m−1)*(m+1)=(m−1)*m*(m+1) −iloczyn 3 kolejnych liczb całkowitych.
Iloczyn 3 kolejnych liczb całkowitych jest podzielny przez 6.
cnw
5 wrz 21:15
bezendu:
5 wrz 21:17