oblicz
Wioleta: Doprowadź podane wyrażenie do najprostszej postaci i oblicz jego wartość liczbową dla zadanej
wartości x gdy: x=½
(4x−1)² − (3+4x)(3−4x)
Pomocy
8 paź 20:08
8 paź 20:15
Wioleta: tak wiem tylko jak podstawiłam pod wzory to mi wychodzi coś takiego
16x²−8x+1−9−16x²= − 8x−8 i nie wiem co dalej z tym zrobić
8 paź 20:27
Piotr:
masz blad:
(16x
2 − 8x + 1) − (9−16x
2) = 16x
2 −8x + 1 − 9 + 16x
2 = 32x
2 − 8x − 8 i mozesz jeszcze 8
przed nawias
8 paź 20:31
Wioleta: wielkie dzięki

pomyliłam znaki i mi się 16x skracało
8 paź 20:33
Piotr:
8 paź 20:39
Wioleta: 32*¼ −8*½ −8=−4 dobrze czy znów coś pomieszałam
8 paź 20:42
Piotr:
8 paź 20:43
Wioleta: dzięki wielkie
8 paź 20:44
Wioleta: a ile to jest (8√2)³+(36√2)²+54√2−27
ja nie rozumiem tych pierwiastków
8 paź 20:53
sushi_gg6397228:
(√a)2=√a * √a= a
(√a)3=√a * √a* √a= a √a
8 paź 22:28