dziedzina funkcji
ekonomista: Wyznacz dziedzinę funkcji:
| | 2√x2−9 | |
a) f(x)= |
| +x√2−x |
| | x2+2x−3 | |
| | x | | 7x2 | |
b) f(x)= √ |
| +ln(x−1) + |
| |
| | 2−x | | x−3 | |
| | 3√2−x | | ln(1−x) | |
c)f(x)= |
| + |
| |
| | x2−1 | | 2x+6 | |
| | ln(x+2) | |
d) f(x)= |
| +√9−x2 |
| | ex | |
| | 6−3x | | 2e2x | |
e) f(x)=√ |
| + |
| |
| | 3−x | | ln(x−2) | |
| | 1 | |
f) f(x)=√ |
| −1 + ln(x−2x2) |
| | x2 | |
8 paź 20:00
8 paź 20:02
Mati_gg9225535: mianownik ≠ 0 i to co pod pierwiastkiem ≥0
8 paź 20:02
ekonomista: a co z pierwiastkami i z logarytmami
8 paź 20:05
Piotr:
liczba logarytmowana >0
8 paź 20:07
ekonomista: nie rozumiem, niech ktoś dla przykładu obliczy przynajmniej jeden podpunkt z logarytmem i
pierwiastkiem
8 paź 20:11
Mati_gg9225535:
b)
| | x | |
D: |
| ≥0 ⋀ x−1>0 ⋀ x−3≠0 |
| | x−2 | |
c)
D: x
2−1≠0 ⋀ 2x+6≠0 ⋀ 1−x>0 (dla
3√x x∊R)
8 paź 20:15
ekonomista: nie rozumiem tego pierwszego x w b)
dlaczego mianowniki są inne
8 paź 20:22
Piotr:
@Mati
w b) jeszcze 2−x≠0
8 paź 20:24
ekonomista: czy może ktoś mi to wytłumaczyć

bo nic nie rozumiem
8 paź 20:30
Mati_gg9225535: Piotr, faktycznie

dzieki za uwagę

ekonomista,
1) mianownik nie może być równy 0 bo nie dzielimy przez 0
2) pierwiastek kwadratowy istnieje tylko z liczby ≥0
3) w przypadku logarytmu log
ac=b c(liczba logarytmowana) musi być > 0 bo nie może być równe
a≠0, a logarytm to przecież potęga a
b=c, gdyby c miało być zerem a musiałoby być zerem lecz w
logarytmie po prostu nie może nim być : ) stąd założenie że liczba logarytmowana(c) > 0
8 paź 20:43
ekonomista: i tak nie rozumiem
8 paź 20:44
Mati_gg9225535: mam nadzieje ze tylko 3 przypadku?
8 paź 20:45
ekonomista: a potęgi ?
8 paź 20:46
ekonomista: a dlaczego w b) mianownik jest zmieniony
8 paź 20:48
Piotr:
to przeciez literowka
8 paź 20:49
ekonomista: aha, czyli w końcu jak to b) zrobić
8 paź 20:50
Piotr:
rozwiazac :
| x | |
| ≥ 0 i 2−x≠0 i x−1>0 i x−3≠0 |
| 2−x | |
8 paź 20:52
ekonomista: niech ktoś poda poprawnie
8 paź 20:52
Piotr:
a moje nie jest poprawne ?
8 paź 20:53
Mati_gg9225535: kreska ułamkowa to zastępczy znak dzielenia, a w matematyce jest taka reguła jak "cholero nie
dziel przez 0!"

trzeba się jej trzymać dlatego gdy widzisz niewiadomą x w mianowniku to od
razu ten mianownik zapisujesz w postaci (coś tam coś tam) ≠0
pierwiastkowanie to odwrotność potęgowania, pierwiastek parzystego stopnia
n√a=b, gdzie n
jest liczbą parzystą (np.2,4,6,...) b
n=a, więc to co pod pierwiastkiem nie może być ujemne
bo żadna liczba podniesiona do kwadratu lub do potęgi 4,6,8,... (b
2, b
4=(b
2)
2,...)nie jest
ujemna:
| | 2 | | 4 | |
(−1)2=1, 32=9, (− |
| )2= |
| ,... |
| | 3 | | 9 | |
8 paź 20:53
Mati_gg9225535: czytaj to dopóki nie zrozumiesz
8 paź 20:54
Mati_gg9225535: Piotrze zerknąłbyś na to zadanie
158565 ?
8 paź 20:55
ekonomista: ale b) nie zgadza mi się z kluczem odpowiedzi: x∊(1;2)
8 paź 20:55
Mati_gg9225535: nie szukaj błędu, spróbuj rozwiązać jeszcze raz, sprawdz czy dobrze przepisałeś wszystkie dane
8 paź 20:56
ekonomista: przepisałem, obliczyłem i coś nie tak
8 paź 20:58
ekonomista: niech ktoś to dla przykładu wyliczy
8 paź 20:59
Mati_gg9225535: ja obliczyłem z tych samych założeń i wyszło mi dobrze

czy wykonując działania na tym ułamku nie pomnożyłeś obustronnie przez mianownik?
8 paź 20:59
ekonomista: nie, zrobiem inaczej
8 paź 21:00
ekonomista: ciekawe jak to niby wyliczyć jak mam x i x2
8 paź 21:01
Mati_gg9225535:

b)
| x | |
| ≥0 ⇔ x(x−2)≥0 ⋀ x−1>0 ⋀ x−3≠0 |
| x−2 | |
D: 2−x≠0 x=0 v x=2 x>1 x≠3
x≠2 (wykres) x∊(1,+
∞)
x∊ <0,2> ⋀ x∊D
x∊ <0,2)
w części wspólnej: x∊(1,2)
8 paź 21:09
matema: a mogę prosić o wyliczenie podpunktu a)
28 paź 14:36
Mati_gg9225535:
x2+2x−3 ≠ 0
x2−9 ≥ 0
2−x ≥ 0
i bierzesz czesc wspolną
28 paź 14:43
Mati_gg9225535: a odp do a wyglada tak: x ∊ (−∞ , −3)
28 paź 14:46
matema: | | 3x2 −1 | | 5 | | 1 | |
mam jeszcze takie zadanie f(x) = |
| + |
| + |
| |
| | x2+1 | | x2−1 | | √1 | |
28 paź 14:50
matema: też wyznaczyć dziedzinę i mam z tym problem
28 paź 14:50
Mati_gg9225535: tam jest √1 czy miał być √x ?
28 paź 14:52
matema: przepraszam, √x
28 paź 14:59
Mati_gg9225535: wiec mianownik ≠ 0 i liczba pod pierwiastkiem ≥0
x2 + 1 ≠ 0
x2 − 1 ≠ 0
√x >0 (gdyby nie był w mianowniku to byłoby √x≥0, ale że mianownik nie może być zerem
to √x>0 )
28 paź 15:03
matema: Jak obliczyć; x=√−1 ?
28 paź 15:07
Mati_gg9225535: nie ma czegos takiego, pierwiastek 2 stopnia z liczby ujemnej nie istnieje
28 paź 15:11