nie rozumiem
jojo.: hej w szkole mam równania kwadratowe i jeśli mam Δ i ona jest ujemna to nie rozwiązuje zadania
dalej ?
8 paź 19:07
ICSP: równanie − kończysz zadanie
nierówność − trzeba jeszcze podać przedział.
8 paź 19:08
Darth Mazut: Zależy o czym jest zadanie, bo delta ujemna pokazuje jedynie brak miejsc zerowych, tzn. że
wykres funkcji kwadratowej nie przecina osi OX.
8 paź 19:09
jojo.: czyli jeśli mam takie zadanie :
3z
2−2z+10=0
to jak mam to rozwiązać
8 paź 19:10
Darth Mazut: jeśli tu delta wyjdzie ujemna tzn że z ∉ R
8 paź 19:14
Saizou : ICSPi zero punktów na maturze jeśli zakończysz zapisem Δ<0
8 paź 19:16
jojo.: Dzięki
8 paź 19:16
ICSP: rozwiń myśl
8 paź 19:17
jojo.: Dlaczego ?
8 paź 19:17
Saizou : bo jeśli masz równanie 3z
2−2z+10=0, obliczysz Δ=4−120<0 to nie możesz zostawić w takiej
postaci bo tak na prawdę nic nie sygnalizujesz komisji co obliczyłeś

trzeba dopisać że równanie nie ma rozwiązań w zbiorze licz rzeczywistych
8 paź 19:19
ICSP: ... czepiasz się strasznie
8 paź 19:20
Saizou : 0 ptk na maturze
8 paź 19:20
jojo.: Czyli muszę dopisać , ze nie ma rozwiązań w zbiorze licz rzeczywistych , bedzie dobrze i bedzie
1ptk ?
8 paź 19:24
8 paź 19:26
jojo.: a jednak blondynki nie są takie głupie
8 paź 19:27
jojo.: a jeszcze sie chciałam zapytać z parabolą jak ją obliczyc , bo mamy taką matematyczkę ,ze
umiem wszytsko a wychodzę tak tępa , ze maskara ...
8 paź 19:33
Saizou : paraboli nie da się obliczyć bo to jest wykres funkcji kwadratowej
8 paź 19:34
jojo.: a no spoko ...
8 paź 19:35