Logarytm.
funkcja: z jedną podstawą potrafię zrobić , ale jak już mam różne to nie wiem z której strony to ugryźć
, proszę o pomoc w tym przykładzie :
2log14 8 − 3log√3 9
8 paź 16:48
Mati: policz pierwszy logarytm potem drugi a potem podstaw do tej różnicy
8 paź 16:50
aniab: policzyć każdą oddzielnie
8 paź 16:51
Mati: log
148=...
log
√39=...
z tym sobie chyba poradzisz
8 paź 16:52
aniab:
2log1/48 = log1/464 = log1/4(1/4)−3 = −3
8 paź 16:53
funkcja: a ile wynosi log √3 729 ?
8 paź 16:55
aniab: log√39=log√332=log√3√34=4
8 paź 16:55
aniab: a przez 3 możesz pomnożyć później
8 paź 16:56
krystek: | | 1 | |
lub log1/464=c⇔( |
| )c=64⇔4−c=43⇔−c=3⇒c=−3 |
| | 4 | |
8 paź 16:57
funkcja: wynik tego wszystkiego ma wyjść −15.
8 paź 16:59
aniab: tak
8 paź 17:05
funkcja: a jak obliczyć :
a) 3log32
b) 16log2√3+0,25
c) 3log0,42 − log0,43 * log3125
proszę pokażcie mi jak to się robi.
8 paź 17:13
funkcja: 
8 paź 17:24
8 paź 17:26
funkcja: problem w tym, że nawet na tej stronie nie widzę moich przykładów, albo ja po prostu jestem
ślepa.. a nie możecie mi dać jakiejś wskazówki ?! pokazać jak to się robi .. ?
8 paź 17:32
krystek: a)=2 (chyba piąty wzór)
b24(log2√3+025)
8 paź 17:35
funkcja: proszę no, pomóżcie. potrzebuję więcej informacji i wskazówek.
8 paź 18:40
funkcja:
8 paź 19:07