8 paź 15:06
Mila: Z czym masz problemy?
8 paź 15:36
Kpt. Sanders:
1.
tabelka:
A B C D E F
p | q | −p | −q | p∨q | −q∧−p | p∨−q | q∨−q | A∧B | C∧D | E⇔F
8 paź 16:02
8 paź 16:02
Kpt. Sanders:
2.
narysować funkcje i zakresy
wyznaczać na podstawie zakresów
3.
Najpierw uprościć wyrażenie z literami, później podstawić
8 paź 16:06
8 paź 16:13
asdf: p = x
q = y
= *
v = +
(x + y)*(−y + −x) = (x + −y)(q + −q)
−yx + 0 + 0 + −xy = x + −y
−yx + −xy = x + −y
pomoze ktos? mi nic nie przychodzi do glowy z tym pierwszym
8 paź 16:26
Mila: 5) Lewa strona suma n wyrazów ciągu arytmetycznego o różnicy r=2
6)n∊N
n3+2n=n(n2+2)=
= n((n2−1)+3)=n(n2−1)+3n=
=n(n−1)(n+1)+3n suma podzielna przez 3 bo
a) (n−1)*n(n+1) iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych jest podzielny przez 3
b)3n podzielne przez 3
Napisz wniosek
II sposób
indukcja
8 paź 16:30
Mila: ASdf w zadaniu (1) trzeba zrobić tabelkę, poprawić tabelkę Kapitana, jest tam literówka.
8 paź 16:31
Mateusz:
Podpowiedz
Sprawdz czy liczby 7−2√6 i 7+√6 są kwadratami pewnych liczb postaci a+b√2
8 paź 16:55
Mateusz:
Podpowiedz do 4)
8 paź 16:56
asdf: @Mila
Trzeba zrobić tablicę 0,1. Wypisać możliwe kombinacje i sprawdzić? Nie bardzo rozumiem
8 paź 19:06
Mila: 7−2√6=?(a−b)2
2ab=2√6
ab=√6
Przewiduję, że
a=√6 i b=1
sprawdzam
(√6−1)2=6−2√6+1=7−2√6
7+2√6=(1+√6)2
Wystarczy?
Asdf− miałeś logikę w szkole?
Nie wiem jaki Ci Link podesłać.
8 paź 20:40
Mila: ad.4) Pamiętaj, że √a2=|a|
8 paź 20:43
8 paź 20:54
Mila: ?
8 paź 21:09