Proszę o dokładne wytłumaczenie na tym przykładzie
Xenia: Proszę pomóżcie mi!
log2(log4 80−log4 5)=
8 paź 13:55
aniab: log2(log416)=log2(2)=1
8 paź 13:56
Xenia: tylko ja nie prosze o samo rozwiązanie ale o wytłumaczenie krok po kroku bo chciałabym to
zrozumieć
8 paź 13:58
8 paź 13:58
pigor: ..., np. tak :
| | 80 | |
log2 (log4 80−log4 5)= log2(log4 |
| )= log 2(log 44 2)= log 2(2*1)= 1 .  |
| | 5 | |
8 paź 14:00
aniab: log480−log45=log4(80/5)=log416=log442=2
log22=1
8 paź 14:00
Xenia: tak wiem ze tam sa wzory... ale i tak nie bardzo rozumiem
8 paź 14:01
Xenia: tego momentu nie bardzo rozumiem log2(log4 42)= log2(2*1)=1
8 paź 14:02
Xenia: skąd się wzięło te (2*1)=1
8 paź 14:03
pigor: ..., bo z tw. o logarytmie potęgi log
44
2=2*log
44=2*1 , bo logarytm liczby równej jego
podstawie jest równy 1. ...
8 paź 14:07
Xenia: aaaa no to teraz rozumiem dziękuje pigor
8 paź 14:10