Oblicz trzeci pierwiastek
mentos123: −4 i 3 to pierwiastki wielomianu W(x)= x3 + 4x2 − 9x − 36
8 paź 12:12
Aga1.: Podziel wielomian W(x) przez (x+4)(x−3)
Albo tylko przez (x−3)
8 paź 12:20
aniab: trzeci to też 3
8 paź 12:20
aniab: hornerem
| 1 | 4 | −9 | −36
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3 | 1 | 7 | 12 | 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−4 | 1 | 3 | 0
czyli zostało x−3
8 paź 12:23
8 paź 12:23
Ted:
x2(x+4)−9(x+4)=(x+4)(x2−9)=(x+4)(x−3)(x+3)
8 paź 12:26
aniab: no faktycznie x+3 czyli −3 jest trzecim
8 paź 12:29
ZKS:
x1 + x2 + x3 = −4
−4 + 3 + x3 = −4 ⇒ x3 = −3
8 paź 12:43
mentos123: Mógłby ktos napisac jak to dokładnie ma w obliczeniach wyglądać?
8 paź 12:47
tad:
... no przecież masz wszystko
przekształceniem do iloczynowej lub jak napisał ZKS ... ze wzoru na sumę pierwiastków
równania stopnia trzeciego
8 paź 12:52