Logarytm.
funkcja: log{2}√216=x
log14 25√64/√8 =x
Jak to się robi ?! mam trochę zaległości w szkole i kompletnie nie wiem jak za to się zabrać.
Wytłumaczy mi ktoś ?!
8 paź 09:30
funkcja: no pomoże ktoś... ?
8 paź 10:01
Aga1.:
log
2/√216=x −−tak ma wyglądać?
Wtedy
(2
1−1/2)
x=2
4
dokończ
8 paź 10:19
funkcja: to nie jest 2 / √2 tylko 2√2
8 paź 10:20
Aga1.: Wobec tego
2√2=2
1*2
1/2=2
1+1/2
| | 3 | |
log2√216=x⇔(2√2)x=16⇔(23/2)x=24⇔ |
| x=4 |
| | 2 | |
dokończ
8 paź 10:31
funkcja: może mi ktoś bardziej to wytłumaczyć ?! nic z tego nie wiem. mi ciągle wychodzi wynik
21/3
8 paź 12:52
Aga1.: Zapisz swoje obliczenia, może rozwiązujemy różne przykłady.
8 paź 13:00
funkcja: ten pierwszy już mi wyszedł zrobiłam w nim podstawowy błąd czyli 4 :
32 po odwróceniu
skróciłam zamiast pomnożyć 4 *
23.
Teraz mam problem z tym :
log
3√3 9
√3 = x
Moje obliczenia :
(3
√3)
x = 9
√3
(3
1*3
12)
x = 3
2 * 3
12
3
32x = 3
52
32x =
52 / :
32
x=
52 *
23 = 5/3
a w wyniku ma być 7,5. gdzie robię błąd
8 paź 13:10
funkcja: już wiem jaki jest bład, wszystko od nowa trzeba. tam było log33√3
8 paź 13:13
funkcja: mam kolejne pytanie. Jak obliczyć takie coś :
log3 27 / {4√243} (ułamek był nie wyraźny dlatego napisałam przez ukośnik ).
Proszę o pomoc, gdyż kompletnie sobie z tym nie radzę , a do szkoły czas będzie wrócić i coś
trzeba będzie wiedzieć.
8 paź 13:42
aniab: 243 = 35
4√243 = 35/4
8 paź 13:44
aniab: 27=33
więc czerwone dzielenie to 33−5/4 = 37/4
więc wynik logarytmu to 7/4 bo logaan = n
8 paź 13:47
aniab: a 7/4 = 1,75
8 paź 13:47
funkcja: o super, dziękuję. dzięki temu będę wiedziała jak z mojego zadania rozwiązać wszystkie
przykłady. za chwilę zapytam o dodawanie i odejmowanie logarytmów jak skończę te przykłady.
8 paź 13:52
8 paź 13:57
funkcja: log1/4 25√64 / √8
Zrobiłam to już na wszystkie sposoby i nie wychodzi mi , już nie mam pomysłu.
Raz mi wyszło 135 a raz 310.
Pomóżcie bo ja juz nie wiem , wynik ma być−720
8 paź 14:35
aniab: powstawiaj nawiasy bo mi wyszło −1/4
8 paź 14:47
funkcja: gdzie mam wstawić te nawiasy
8 paź 14:48
pigor: ... np. tak :
| | 25√64 | | 25√43 | |
log 14 |
| = x ⇔ (14)x = |
| ⇔ |
| | √8 | | √4*2 | |
| | 25√26 | |
⇔ 4−x= |
| ⇔ 2−2x= 265−12 ⇔ −2x=1,2−0,5 ⇔ |
| | 2√2 | |
⇔ −2x= 0,7 /:(−2) ⇔
x= −0,35 ⇔
x=−720 . ...
8 paź 14:49
funkcja: kurczę Wy to macie głowę do tej matmy , ja bym nigdy na takie coś nie wpadła ..dziękuję!
8 paź 14:55
funkcja: możecie mi pomóc w jednym przykładzie ? wtedy na przyszłość bym wiedziała jak to się robi. Żeby
udowodnić Wam, że nie oczekuję tylko na wyniki napiszę Wam jak ja to robiłam a Wy mi powiecie
co jest źle.
log2 48 − log2 3
log2 48 − log2 3 = log2 (48 * 3) − log2 144
i dalej nie wiem jak to obliczyć!
8 paź 15:39
funkcja: ta powinno być = log2 144 znaki mi się pomyliły, wybaczcie.
8 paź 15:42
Aga1.:
Niewłaściwy wzór zastosowałaś.
| | 48 | |
log248−log23=log2 |
| =log216=4. |
| | 3 | |
8 paź 15:52
funkcja: aaa no tak nie zwróciłam uwagi na znaki jak patrzyłam na wzory , ale gapa ze mnie ..

dzięki wielkie.
8 paź 15:54
funkcja: a jak mam (log
5 2/10)
2 to wtedy to się równa log
5 4100 
zatrzymałam się w tym
momencie.
8 paź 16:00
Aga1.: | | 2 | | 2 | | 2 | |
(log5 |
| )2=log5 |
| *log5 |
| =−1*(−1)=1 |
| | 10 | | 10 | | 10 | |
Chyba,że jest tak
| | 2 | | 4 | | 1 | |
log5( |
| )2=log5 |
| =log5 |
| =−2 |
| | 10 | | 100 | | 25 | |
8 paź 16:13
funkcja: to pierwsze jest poprawnie.
8 paź 16:18