Proszę o sprawdzenie
Tomasz: proszę o sprawdzenie!
Rozwiąż równanie:
|12x−1|+ |13x+2= 13
Miejsca zerowe dla 12x−1 i 13x+2 to 2 oraz −6
Przedziały: (− nies.; −6>, (−6,2>, (2, + nies.)
1. dla przedziału (− nies.;−6>
12x−1<0, więc |12x−1|= −12x +1
13x +2 <(lub równe) 0, więc |13x+2|= −13x −2
|12x−1| + |13x+2|= 13
−12x +1 −13x −2= 13
no i x wychodzi mi −85 i czy to dobrze
7 paź 20:37
Aga1.: Dobrze
licz dalej.
7 paź 20:44
hmmm: ok dzieki
7 paź 20:57
hmmm: 2, dla x∊(−6,2>
12−1≤0, więc −12+1
13+2>0, więc 13+2
−12+1+13+2=13
x=16
16∉(−6,2>
7 paź 21:11
Tomasz: poprzednie posty to moje
7 paź 21:12
Aga1.: Pogubiłeś x, a odp. poprawna.
7 paź 21:13
Tomasz: w 3 przypadku wyszło mi −4/5
7 paź 21:21
Tomasz: no i w ostateczności mamy zbiór pusty
7 paź 21:25
Tomasz: no i jeszcze jedno |2x+1|=|−3x+2|+6Mamymiejsca zerowe −0,5 oraz 2/3
1. x∊(−niesk.;0,5> i nie wiem jak tu przyrównac do zera ?
7 paź 21:32
Aga1.: ok.
7 paź 21:32
7 paź 21:35
Aga1.: I2x+1I=−2x−1, I−3x+2I=−3x+2
7 paź 21:36
7 paź 21:37
Tomasz: będzie tak?
2x+1<0, więc −2x −1
−3x+2≤0, więc 3x−2
−2x−1−3x−2=6
−5x=9
x=−95∊do owego zbioru
7 paź 21:39
Aga1.: Nie .
krystek napisał Ci przedziały
I2x+1I=−2x−1
I−3x+2I=−3x+2
−2x−1=−3x+2+6
dokończ
7 paź 21:48