Wartość bezwzględna
Gośka : Witam!
potrzebuję pomocy w rozwiązaniu owego zadania:
Rozwiąż równanie:
|2x+1|=|−3x+2|+6
7 paź 18:19
7 paź 18:21
hmmmm: Tak, więc doszłam do owej postaci:
Miejsce wyrażenia 2x+1 i(−3x+2) to (−0,5) i 23
no i wyszły mi takie przedziały (− niesko.; −12>, (−12; 23>, (23; +
nieskon.)
1. dla x należy (− niesk.; −0,5> i teraz nie wiem jak teraz mam zrobić
7 paź 19:22
Gośka: Ja również i nie wiem co dalej ..................
7 paź 19:30
Gośka: Ja również i nie wiem co dalej ..................
7 paź 19:30
Krzysiek : Masz pierwszy przedzial (od −∞do −0,5> Wez sobie teraz jakas liczbe z tego przedzialu np
(−10) i podstawa za x = −10 wiec liczysz I2x+1I =I2*(−10)+1I=I−19I Wyszlo ujemne wiec
zgodnie z definicja wartosci bezwzglednej zmieniasz znak opuszczajac wartosc bezwzgledna i
mamy I2x+1I=−(2x+1)=−2x−1.
Sprawdzamy jaki bedzie znak przy drugiej wartosci bezwzglednej I−3x+2I gdzie x=−10
⇒I−3*(−10)+2I=I30+2I=I32I. Wyszlo dodatnie wiec nie zmieniamy znaku opuszczajac wartosc
bezwzgledna ⇒I−3x+2I= −3x+2
Teraz nasze rownanie dla tego przedzialu bedzie wygladac nastepujaco .
−2x−1=−3x+2+6⇒3x−2x=6+2+1⇒x=9 . Teraz sprawdzasz czy 9 nalezy do tego przedzialu (−∞, −0,5> .
Nie nalezy . Wiec rownanie nie ma rozwiazan w tym przedziale .
Podobnie postepujesz w drugim przedziale czyli (−1/2 do 2/3> Wybierasz sobie liczbe z tego
przedzialu np x=0,2 ( moze byc) i liczymy I2x+1I =I2*0,2+1I=I1,4I wyszlo dodatnie wiec nie
zmieniamy znaku opuszczajac wartosc bezwzgledna i mamy I2x+1I=2x+1 Teraz druga wartosc
bezwzgledna I−3x+2I=I−3*0,2+2I=I1,4I wyszlo dodatnie wiec tez zgodnie z definicja wartosci
bezwzglednej nie zmieniamy znaku czyli mamy I−3x+2I=−3x+2
Teraz nasze rownanie dla tego przedzialu bedzie wygladac nastepujaco
2x+1=−3x+2=6⇒3x+2x=6+2−1⇒5x=7⇒x=7/5 =1i 2/5
Teraz sprawdzasz czy x ∊(−1/2 do 2/3> . Nalezy . Nie nalezy . Rownane nie ma rozwiazan w tym
przedziale
Prosze tak samo w ten sposob sprawdzic jak bedzie wygladalo rownanie dla przedzialu (2/3do ∞)
7 paź 21:34
Krzysiek : Do hmmmmm mmmmmmm . (−05) i 2/3 to nie sa miejsca wyrazenia tyko wartosci w ktorych zeruja sie
wartosci bezwzgledne
7 paź 21:37
Tomasz : wyszło mi że x=−3 i nie należy do tego pzedziału
7 paź 23:08
Tomasz : no i w całym zadaniu mamy zbiór pusty
7 paź 23:09
Bogdan:

Podaję zapis rozwiązania równania.
|2x + 1| = |−3x + 2| + 6 ⇒ |2x + 1| = |3x − 2| + 6
| | 1 | | 2 | |
2x + 1 = 0 ⇒ x = − |
| , 3x − 2 = 0 ⇒ x = |
| |
| | 2 | | 3 | |
| | 1 | |
dla x ∊ (−∞, − |
| ): −2x − 1 = −3x + 2 + 6 ⇒ x = 9 sprzeczność; |
| | 2 | |
| | 1 | | 2 | | 7 | |
dla x ∊ <− |
| , |
| ): 2x + 1 = −3x + 2 + 6 ⇒ 5x = 7 ⇒ x = |
| sprzeczność; |
| | 2 | | 3 | | 5 | |
| | 2 | |
dla x ∊ < |
| , +∞) ⇒ 2x + 1 = 3x − 2 + 6 ⇒ x = −3, sprzeczność. |
| | 3 | |
Brak rozwiązań.
7 paź 23:22