Witam. Jakie liczby x spełniają równianie?
Danthee: |x−3|=x−3
7 paź 16:23
mEEly: x−3≥0
7 paź 16:24
mEEly: Moduł musi być nieujemny, stąd moja podpowiedź
7 paź 16:24
Danthee: Mogę tak zapisać?
−x+3=x+3
−x+3−3=x
2x=0
x=0
7 paź 16:25
Piotr:
a to nie jest odpowiedź mEEly ?
7 paź 16:27
ZKS:
A teraz sprawdź czy x = 0 spełnia równanie.
7 paź 16:27
Danthee: Po podstawieniu wyjdzie −3=−3
7 paź 16:29
mEEly: Wstaw 0 do wyjściowego równania i sprawdź wynik.
(3≠−3 !)
7 paź 16:29
Saizou : np.
lx−3l=x−3
x−3=x−3 i x−3≥0
0=0 i x≥3
zatem x∊<3:+∞)
7 paź 16:36
Piotr:
czyli tak jak napisalem
7 paź 16:46
Danthee: Saizou skąd ty to wziąłeś? To 0=0 i x≥3?
7 paź 16:46
Danthee: Skąd mam wiedzieć, że |x−3| jest nieujemne?
7 paź 16:47
Saizou : magia matematyki

z def. wartości bezwzględnej mamy, że
a dla a≥0
lal=
−a dla a<0
zatem
lx−3l=x−3 ⇔x−3=x−3 i x−3≥0
7 paź 16:48
7 paź 16:48
Danthee: A jak mam przykład: |6−x| + |1/2x−3|=3 To jak mam zapisać te pierwsze wyrażenie? Jako −6+x czy
6−x?
7 paź 16:55
Saizou : to policz na przedziałach
7 paź 16:56
Danthee: Kurna, nie wiem jak zapisać tą pierwszą wartość |6−x|. Nie rozumiem jak sprawdzić czy jest ona
ujemna czy nieujemna.
7 paź 17:02
7 paź 17:03
ZKS:
Proponuję tak.
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| |
| x − 3| = |
| |x − 6| = |
| |−(6 − x)| = |
| |−1| * |6 − x| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | |
| * 1 * |6 − x| = |
| |6 − x| |
| 2 | | 2 | |
| | 1 | |
|6 − x| + |
| |6 − x| = 3 |
| | 2 | |
|6 − x| = 2 ⇒ 6 − x = ±2
7 paź 17:07