Ciąg geometryczny i arytmetyczny
Aria : Prosze o pomoc!
zad 1.Oblicz sumę 10 wyrazów ciągu arytmetycznego ,którego pierwszy wyraz wynosi 9,a różnica
jest równa 3.
zad 2. Oblicz x,jeśli podane liczby tworzą ciąg geometryczny: 1,x,100
zad 3. Liczby x3+x , x , 4x2−4 są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego.Oblicz x.
7 paź 12:25
7 paź 12:30
funkcja: zad.1
a1=9
r=3
ciąg dziesięciu liczb : 9, 12 , 15 , 18 , 21 , 24 , 27 , 30
7 paź 12:31
funkcja: ciąg dziesięciu liczb : 9, 12 , 15 , 18 , 21 , 24 , 27 , 30 , 33 , 36.
Przepraszam pisalam na szybko i zgubilam dwie liczby.
7 paź 12:32
Aria : nic się nie stało funkcja

dziękuję
7 paź 12:42
Ania: oblicz x jeśli podane liczby tworzą ciąg arytmetyczny −8, x, 12
12 sty 10:22
12 sty 10:32
Ania: dziękuję
12 sty 10:45
Ania: oblicz wyraz a 27 ciągu arytmetycznym gdy: a1=6 r=3
12 sty 10:45
5-latek: Spojrz jeszce raz do tego linku co podalem wyzej i tam jest taki wzor na a n−ty wyraz w ciagu
arytmetycznym wiec chyba nie bedzie problemu z policzeniem wszystko do policzeni a masz
12 sty 10:50
5-latek: W miejsce n wstaw 27
12 sty 10:51
Ewelina : zad1 a) oblicz wyraz a 27 ciągu arytmetycznym gdy: a1=6 r=3
b) oblicz wyraz a 6 ciągu geometrycznego gdy: a1=1/2 q=2
zad2. sprawdź czy ciąg o wyrazie ogólnym cn= an=bn jest ciągiem arytmetycznym gdy: an=(n+1)2,
bn=1−n2
PROSZĘ O POMOC
12 sty 10:52
Kaja: 1. a27=a−{1}+26r
podstaw i policz
2. policz cn+1−cn. jak wyjdzie na końcu jakas konkretna liczba (bez n ) to jest
arytmetyczny
12 sty 12:50