Bardzo proszę o pomoc, bo ja tego wgl nie rozumiem!!!
KASIa: Rozwiąż tożsamość:
1) 2cos2α−1= 1−2sin2α
2) sin2(1+cos2α)=1−cos4α
3) (2sinα+cosα)2+(sinα−2cosα)2=5
7 paź 11:29
Bogdan:
Tożsamości się nie rozwiązuje. Można rozwiązać zadanie z tożsamością.
Tu polecenie może być sformułowane np. tak: sprawdź, czy podana równość jest tożsamością.
Korzystaj z zależności: sin2α + cos2α = 1, a stąd:
sin2α = 1 − cos2α, cos2α = 1 − sin2α
Stosuj również wzory skróconego mnożenia.
7 paź 11:34
KASIa: no tak.. a potrafisz to rozwiązać?
7 paź 11:51
Bogdan:
Potrafię. Skorzystaj ze wskazówek i spróbuj sama
7 paź 11:52
KASIa: miałam z tego tylko jedną lekcję i rozwiązaliśmy na niej tylko jeden przykład, ja tego nie
rozumiem i choćby nie wiem co ja tego nie rozwiąże bo nie umiem.
7 paź 11:57
Aga1.: 1)
L=2cos2α−1=2(1−sin2α)−1=2−2sin2α−1=1−2sin2α=P
7 paź 12:01
KASIa: a możesz mi to jakoś wytłumaczyć

?
7 paź 12:02
Bogdan:
Nie wierzę, że nie potrafisz wstawić 1−sin2x w miejsce cos2x i wykonać mnożenie przez 2
7 paź 12:03
KASIa: ale skąd Ci się wzięło 1−sin2x?
7 paź 12:06
Aga1.: Znasz wzór zwany jedynką trygonometryczną?
sin2α+cos2α=1
Z tego wzoru (po przekształceniu) wynika,że
cos2α=1−sin2α
7 paź 12:06
KASIa: Ja tego nie rozumiem!
7 paź 12:07
Bogdan:
| | a | | b | |
W trójkącie prostokątnym: |
| = sinα, |
| = cosα |
| | c | | c | |
Z twierdzenia Pitagorasa:
| | a | | b | |
a2 + b2 = c2 /:c2 ⇒ ( |
| )2 + ( |
| )2 = 1 ⇒ sin2α + cos2α = 1 |
| | c | | c | |
a stąd sin
2α = 1 − cos
2α oraz cos
2α = 1 − sin
2α
7 paź 12:12
KASIa: no dobrze już troche kapuje to zadanie a te dwa następne?
7 paź 12:20
Bogdan:
a2 − b2 = (a − b)(a + b)
a4 − b4 = (a2 − b2)(a2 + b2)
a6 − b6 = (a3 − b3)(a3 + b3)
itd.
7 paź 12:38
KASIa: dziękuję juz wszystko wiem, dziękuję wszystkim za pomoc
7 paź 12:42
7 paź 12:43