zadanie z matematyki proszę o pomoc bo nie rozumiem tego tematu
mar and ola:): zad 1
zbadaj czy dane punkty są współliniowe a=(0,4) b=(−2,8) c−(1,3)
zad 2
napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty A=(−1,5) B=(3,−1)
zad 3
wyznacz współczynnik kierunkowy prostej zapisanej w postaci ogólnej
b)
4x−3y+2=0
c)
√3x −3y−6=0
7 paź 12:27
Bogdan:
a)
| | 8 − 4 | |
prosta zawierająca A, B: y = a1x + b1, a1 = |
| = −2 |
| | −2 − 0 | |
| | 3 − 4 | |
prosta zawierająca A, C: y = a2x + b2, a2 = |
| = −1 ≠ a1 |
| | 1 − 0 | |
Punkty A, B,C nie są współliniowe
7 paź 13:00