Znaleźć liczbę rzeczywistą...
???: b) λ(4−3i)2+μ(1+i)2=7−12i
λ(42−2*4*−3i+(−3i)2)+μ(12+2*1*i*i2)=7−12i
λ(16+24i+9i2)+μ(1+2i+i2)=7−12i
16λ+24λi +9i2 + 1μ+2μi+i2μ=7−12i
16λ + 24λi − 9 +1μ + 2μi −1μ= 7−12i
16λ+24λi − 9 +2μi − 1μ= 7−12i
16λ+24λ=7
2μi + 12i=9
Pomocy... Tak to ma być?
6 paź 14:41
???: pomoże ktoś? Bardzo proszę...
6 paź 15:13
???: ?
6 paź 19:30
Mila: λ(4−3i)2+μ(1+i)2=7−12i Taki zapis?
6 paź 19:34
Mila: (4−3i)2=7−24i
(1+i)2=2i
Teraz policz, idę na kolację, potem Ci sprawdzę, napisz wynik
6 paź 19:39
???: (4−3i)2=7−24i
(1+i)2=2i
skąd ci się to wzięło. Nie rozumiem tego.
6 paź 19:46
???: skąd się wzięło 24i oraz 2i?
6 paź 19:47
Aga1.: (4−3i)2=42−2*4*3i+(3i)2=16−24i−9
6 paź 19:51
???: hmm...
λ(4−3i)2+μ (1+i)2=7−12i
λ[42−2*4(−3i)+(−2i)2]+μ(12+2*1*i+i2)=
λ(16+24i+9i)+μ(1+2i+i2)=
16λ +24λi+9λi2+1μ+2μi+12
6 paź 19:58
???: nie rozumiem waszego sposobu wykonywania
6 paź 19:59
Aga1.: i2=−1
Ze wzorów skróconego mnożenia
(4−3i)2=16−24i−9=7−24i (wcześnie Ci rozpisałam
oraz (1+i)2−12+2*1*1+(i)2=1=2i−1=2i.
λ(4−3i)2+μ(1+i)2=7−12i
λ(7−24i)+μ*2i=7−12i
7λ−24λi+2μi=7−12i
7λ=7
−24λ+2μ=−12
6 paź 20:13
Aga1.: Poprawiam oraz(1+i)2=12+2*1*i+i2=1+2i−1=2i
6 paź 20:15
???: mi inaczej wychodzi:
(4−3i)2= 42 − 2*4*−3i + (3i)2=
16 +24i + 9i2= − ponieważ − z − daje nam +
16 +24i − 9 = teraz za i2 daje −1
7 + 24 i....
ja już nie rozumiem waszych rozwiązań. Proszę o wytłumaczenie.
6 paź 20:25
???: ?
6 paź 20:40
Aga1.: A może tak
(4−3i)2=(4+(−3i))2=42+2*4*(−3i)+(−3i)2=16−24i−9=7−24i
6 paź 20:41
Aga1.: (a−b)2=a2−2ab+b2
(4−3i)2=
a=4, b=3i
6 paź 20:46
???: (4+(−3i))
2 
?
to dwie oddzielne liczby są? czemu ten + tam się znajduje?
6 paź 20:47
Mila: Aga1 − pozdrawiam i zostawiam z problemem.
6 paź 20:47
???: a nie b= −3i ?
6 paź 20:47
???: ten znak co jest przed liczbą nie dotyczy?
6 paź 20:51
Aga1.: Drugi sposób
(a+b)2=a2+2ab+b2
(4+(−3i))2=
teraz a=4, b=−3i
To jeszcze inaczej
(4−3i)2=(4−3i)(4−3i)=16−12i−12i+9i2=4−24i−9=
6 paź 20:54
Aga1.: Końcówka
16−24i−9=7−24i
Jak nie liczyć, to wynik wychodzi taki sam.
6 paź 20:56
???: ale ten znak przed liczbą dotyczy czy nie bo już nie wiem...
6 paź 20:56
Aga1.: Jeśli korzystasz ze wzoru
(a−b)2
(4−3i)2
to a=4, b=3i
6 paź 20:58
???: czyli mam rozumieć że minusa nie ma....
6 paź 21:00
6 paź 21:01