Znaleźć
???: Znaleźć takie liczby rzeczywiste λ i μ, aby prawdziwe były równości.
6 paź 21:00
Aga1.: | λ | | μ | |
| + |
| =1//*(2−3i)(3+2i) |
| 2−3i | | 3+2i | |
λ(3+2i)+μ(2−3i)=6+4i−9i+6
3λ+2λi+2μ−3μi=12−5i
Stąd
3λ+2μ=12
2λ−3μ=−5
Rozwiąż układ równań i sprawdź moje rachunki.
6 paź 21:13
???: No dobra to może zacznę:
| λ | | 2+3i | | μ | | 3−2i | |
| * |
| + |
| * |
| = |
| 2−3i | | 2+3i | | 3+2i | | 3−2i | |
| 2λ+3λi | | 3μ−2μi | |
| + |
| = |
| 4−6i+6i−9i2 | | 9+6i−6i−4i | |
(2λ+3λi)(9−4i)+(4−9i
2}{3μ−2μi)=
(2λ+3λi)(9−4i)+(4−9(−1))(3μ−2μi)=
(2λ+3λi)(9−4i)+(13)(3μ−2μi)=
18λ + 27λi −8λi − 12λi
2 +39μ −26μi=
18λ + 27λi − 8λi +12λ + 39μ − 26μi=
wynik końcowy mam taki: 30λ + 19λi +39μ −26μi=1
6 paź 21:25
???: dziękuję... A dlaczego tutaj 2λ−3μ=−5 zjadłaś i...
nie ma 2λi−3μi=−5i
6 paź 21:30
Aga1.: To podziel obie strony przez i
6 paź 21:32
???: μ=3
λ=2
Udało się. Dziękuję bardzo za pomoc.
6 paź 21:42