zadanie ze zbiorów
els: hej, mam problem z zadankiem....
określić zbiór dla A: { x : √log(sinx) ma sens liczbowy
6 paź 14:33
sushi_gg6397228:
zabieramy sie od środka−−> wypisuj kolejne zalozenia
6 paź 14:38
els: wyrażenie pod pier większe lub równe od zera i argument logarytmu wiekszy od 0?
6 paź 14:41
sushi_gg6397228:
a moze jakis zapis matematyczny, a nie słowny
6 paź 14:43
els: √log(sinx)≥0
6 paź 14:49
sushi_gg6397228:
co innego zostalo podane słownie o 14.41, a co innego zapisane
do korekty
6 paź 14:50
els: log(sinx)≥0
nie wiem jak to ogarnąć...
6 paź 14:58
sushi_gg6397228:
0=log 1 i stosujemy do prawej strony
brakuje jeszcze drugiego zalozenia
6 paź 14:59
els: nie rozumiem w ogóle...
6 paź 15:04
els: proszę o pomoc:(
6 paź 15:13
ICSP: cytuję : "wyrażenie pod pier większe lub równe od zera i argument logarytmu wiekszy od 0?"
zatem są dwa warunki :
1
o wyrażenie pod pierwiastkiem ≥ 0
2
o argument logarytmu > 0
zapisz je teraz matematycznie i rozwiąż
6 paź 15:19
els: czyli jak?
log(sinx)≥0
sinx>0 ? i co dalej?
6 paź 15:21
ICSP:
6 paź 15:25
ICSP: teraz trzeba rozwiązać obydwa przypadki i znaleźć część wspólną ich rozwiązań.
6 paź 15:25
els: ale tu jest właśnie problem...
6 paź 15:30
ICSP: W którym momencie ?
6 paź 15:31
els: teraz, w liczeniu... jak mam obliczyc log(sinx)?
6 paź 15:34
ICSP: log(sinx) ≥ 0
korzystam z tego że 0 = log 1
i mam :
log(sinx) ≥ log 1 ⇒ sinx ≥ 1 ⇒ sinx = 1 − jak widzisz nie musisz nawet liczyć(trzeba dać
odpowiedni komentarz) drugiego warunku bo widać że 1o zawiera sie w 2o zatem naszą dziedziną
będzie:
sinx = 1 − rozwiąż to równanie trygonometryczne i masz dziedzinę
6 paź 15:36
6 paź 15:37
els: dokładnie tak samo nabazgroliłam właśnie

super, dziękuję za pomoc
6 paź 15:38
els: dziękuję
6 paź 15:39