Pomocy!!! oblicz
Szymon: Oblicz obwód sześciokąta foremnego, którego pole jest równe 6√3.
6 paź 12:40
sushi_gg6397228:
wzor na pole sześciokata foremnego =....
6 paź 12:43
6 paź 12:46
sushi_gg6397228:
to wylicz a i potem wiadomo jak policzyć obwód
6 paź 12:49
Szymon: właśnie nie umiem wyliczyć a
6 paź 12:52
sushi_gg6397228:
jak masz np 5a
2=20 to ile moze wyniesc
a 
to jest proste rownanie do policzenia na poziomie 1 klasy Lo
6 paź 12:54
Szymon: a bedzie 2?
6 paź 12:56
sushi_gg6397228:
zapisz obliczenia, to zawsze moza sprawdzic gdzie jest bład lub ze jest ok
6 paź 13:01
PuRXUTM:

sześciokąt foremny dzieli się na 6 trójkątów równobocznych
| | a2√3 | |
pole każdego trójkąta P= |
| |
| | 4 | |
pole sześciokąta = 6 pole trójkąta
| | a2√3 | | 3a2√3 | |
P sześciokąta = 6* |
| = |
| |
| | 4 | | 2 | |
oblicz dalej
6 paź 13:10