Procenty
Patrycja: Towar kosztuje k złotych. Oblicz ile będzie kosztował ten towar po dwukrotnej
dwudziestoprocentowej obnizce?
6 paź 11:48
Piotr:
0,8k−0,2*0,8k= dokoncz
6 paź 11:54
Patrycja: Wlasnie nie bylam pewna czy dobrze to robie

Dziekuje bardzo
6 paź 11:55
Piotr:
6 paź 11:57
PuRXUTM: a nie powinno być tak ? − 0,8k*0.8 ?
6 paź 11:59
Piotr:
bez minusa na poczatku to ok. jak nie wiesz to podstaw jakies proste liczby i sprawdz.
6 paź 12:02
PuRXUTM: no to jest pauza
czyli 0,8*0,8x jest dobrze ?
6 paź 12:04
pigor: ...

lub tak jak lubię, np.:
120%* (120%k)= 12*12%k=
144%k , a więc
zdrożał o 44% . ...
6 paź 12:04
Piotr:
tez jest dobrze
6 paź 12:05
PuRXUTM: ale to była obniżka
6 paź 12:05
Piotr:
a kto mowil o drozeniu ?
6 paź 12:05
PuRXUTM: pigor
6 paź 12:06
Piotr:
moje pytanie bylo do
pigora
6 paź 12:06
pigor: ... łłłłła obniżce, a więc
[cn[80%*(80%k)=]] 8*8% k=
64%k , czyli staniał towar
o 36% . ...
6 paź 12:07
pigor: ... przepraszam , ... bardzo
6 paź 12:08
PuRXUTM: czyli Piotr to było pytanie retoryczne ?

jak zwykle nie ogarnąłem
6 paź 12:08
6 paź 12:09
Piotr:
zwykle pytanie
6 paź 12:09