rozwiązać równanie wielomianowe
maths: Rozwiąż równanie −x3+3x2+x−4=0
Proszę o pomoc.
4 paź 20:07
Godzio:
I mam uwierzyć, że to jest dobrze przepisane ?
4 paź 20:11
Piotr:
zadanie dla
ICSP
4 paź 20:12
maths: tak jest dobrze przepisane. Próbowałem z grupowaniem, z tw. pierwiastków wymiernych i niestety
nie mogę tego zrobić...
4 paź 20:13
4 paź 20:17
Godzio:
Dzisiaj zrobię mu konkurencję

f(x) = − x
3 + 3x
2 + x − 4 = − (x
3 − 3x
2 + 3x − 1) + 4x − 4 − 1 =
= − (x − 1)
3 + 4(x − 1) − 1
x − 1 = t
Rozwiązujemy zatem:
− t
3 + 4t − 1 = 0 ⇔ t
3 − 4t + 1 = 0
| | 4 | |
Połóżmy: t = y + |
| wówczas mamy po małych przekształceniach: |
| | 3y | |
| | 64 | |
y3 + |
| + 1 = 0, przyjmując y3 = z otrzymujemy: |
| | 27y3 | |
| | 64 | |
Δ = 1 − 4 * |
| < 0 − brak rozwiązań rzeczywistych, jeżeli kolega miał liczby zespolone |
| | 27 | |
to mogę ciągnąć dalej, jeżeli nie, to na tym etapie się kończy zadanie
4 paź 20:18
maths: Dzięki wielkie za pomoc
4 paź 20:22
ICSP: Poprawie to później
5 paź 17:16
5 paź 17:20
ICSP: ja tutaj widzę błąd − poprawiam to
ty tam widzisz błąd − poprawiasz tamto
5 paź 17:22
Godzio:
Gdybym znalazł czas to bym poprawił, ale za szybko go nie znajdę
5 paź 17:23
ICSP: rozwiązać równanie :
−x
3+3x
2+x−4=0 ⇒ x
3 − 3x
2 −x + 4 = 0 ⇒ x
3 − 3x
2 + 3x − 1 − 4x + 4 + 1 = 0 ⇒ (x−1)
3 −
4(x−1) +1 = 0 ⇒ y
3 − 4y + 1 = 0 dla y = x − 1
zatem jeżeli podstawię y = u + v to otrzymam :
u
3 + v
3 = −1
są to wzory Viete'a dla trójmianu kwadratowego o pierwiastkach u
3 oraz v
3
| | 256 | | −229 | |
Δ = 1 − |
| = |
| (Δ<0 − mamy trzy pierwiastki rzeczywiste)⇒ √Δ = |
| | 27 | | 27 | |
| | 1 | | 1 | |
zatem y1 = |
| 3√(−27 + √229)/2 + |
| 3√(−27 − √229)/2 |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
oraz y2 = |
| 3√(−27 + √229)/2*e2iπ/3 + |
| 3√(−27 − √229)/2*e4iπ/3 |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
i y3 = |
| 3√(−27 + √229)/2*e4iπ/3 + |
| 3√(−27 − √229)/2*e2iπ/3 |
| | 3 | | 3 | |
no i skoro mamy już wszystkie y wracamy do postawienia i liczymy x
| | 1 | | 1 | |
x1 = 1 + |
| 3√(−27 + √229)/2 + |
| 3√(−27 − √229)/2 |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
x2 = 1 + |
| 3√(−27 + √229)/2*e2iπ/3 + |
| 3√(−27 − √229)/2*e4iπ/3 |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
x3 = 1 + |
| 3√(−27 + √229)/2*e4iπ/3 + |
| 3√(−27 − √229)/2*e2iπ/3 |
| | 3 | | 3 | |
5 paź 21:22
ICSP: nie ma to jak zgubić 12 razy liczbę i
5 paź 21:27
Piotr:
5 paź 21:35