potęgi
asia: Pomożecie mi?
3√6√3+10−√3=1
mam za zadanie wykazać,że nierówność jest prawdziwa....
4 paź 19:06
ZKS:
(√3 + 1)3 = 6√3 + 10
4 paź 19:12
asia: dzięki,a jak to obliczyć?:
6√3+10=(√3+1)3
4 paź 19:15
Eta:
zastosuj wzór
(a+b)3= a3+3a2b+3ab2+b3 dla a= √3 i b= 1
4 paź 19:20
ZKS:
Przecież 3√a3 = a gdzie a = √3 + 1.
4 paź 19:23
asia: dziękuję−muszę to na spokojnie przeanalizować
4 paź 19:41
asia: no a jak wyliczyliście,że będzie to √3+1?
5 paź 20:11
5 paź 20:12
asia: Dziękuję bardzo

!Jesteś WIELKI
5 paź 20:37
PuRXUTM: chyba Gustlik
5 paź 20:39
asia: On też
5 paź 20:41
asia: sposób Asa jest super!Tylko,że on dotyczy potęg stopnia drugiego,a co ze stopniem trzecim?:
3√38−17√5+3√38+17√5=
5 paź 21:35
asia: 
5 paź 21:50
asia:
6 paź 17:37
ICSP: 38 ± 17√5 = (2 ± √5)3
6 paź 17:48
asia: czy nikt nie chce mi pomóc?
6 paź 18:15
asia: dziękuję

,a może jakiś sposób na obliczenie?
6 paź 18:19