wykaż, że liczba jest naturalna
Krzysztof Jarzyna: wykaż, że x = √6−2√5 + √29+12√5 −3√5 jest liczba naturalną
26 wrz 23:40
ICSP: 6 − 2√5 = (√5 − 1)2
29 + 12√5 = 20 + 12√5 + 9 = (2√5 − 3)2
26 wrz 23:43
Krzysztof Jarzyna: wielkie dzięki, męczyłem się z tym dobre półgodziny i nie umiałem tego rozbić
26 wrz 23:46
ICSP: omg ktoś mi podziękował

To chyba pierwszy raz od tygodnia
26 wrz 23:47
Krzysztof Jarzyna: Zatem to na prawdę szkoda, że poziom kultury osobistej tak spada pośród naszego
społeczeństwa...
26 wrz 23:50
Mila:
ICSP, ja dziękuję za Ptolemeusza. Całkiem wypadł mi z głowy.
Mnie też prawie nikt nie dziękuje.
27 wrz 00:02
ICSP: Mila nie ma za co

Ja staram się co jakiś czas przypominać sobie rzadko używane twierdzenia. Dobra okazja jest
wtedy gdy ktoś na forum już rozwiąże zadanie i mogę zaproponować alternatywne rozwiązanie
27 wrz 00:04
Mila: 
Dobranoc.
27 wrz 00:18
Gustlik: Mój Sposób na liczby typu
√a+b√c − może dłuższy w zapisie od podpasowywania pod wzór
skróconego mnożenia, ale o wiele mniej kombinacyjny.
Korzystam ze wzorów skróconego mnożenia:
(
√a+
√b)
2=a+2
√ab+b=a+b+2
√ab → dla sumy
(
√a−
√b)
2=a−2
√ab+b=a+b−2
√ab → dla róznicy
Zrobię tym sposobem przykład
√29+12√5
29+
12√5=
a+b+
2√ab
Porównuję części
"całkowite" i
"pierwiastkowe" obu liczb − otrzymuję układ:
a+b=29
2√ab=12√5 /:2
b=29−a
√ab=6
√5 /()
2
ab=36*5
ab=180
a(29−a)=180
29a−a
2=180
−a
2+29a−180=0
Δ=b
2−4ac=29
2−4*(−1)*(−180)=121,
√Δ=11
| | −b−√Δ | | −29−11 | |
a1= |
| = |
| =20 ⇒ b1=29−20=9 |
| | 2a | | 2*(−1) | |
| | −b+√Δ | | −29+11 | |
a2= |
| = |
| =9 ⇒ b2=29−9=20 |
| | 2a | | 2*(−1) | |
Te liczby to a=20 i b=9, czyli
√29+12√5=
√20+
√9=2
√5+3
Ten sposób choć w zapisie dłuższy, to jednak wg mnie jest mniej kombinacyjny i mniej
czasochłonny, bo rozwiązanie układu zajmuje mniej czasu niż wymyślenie liczb pasujacych do
wzorów skrconego mnozenia. Poza tym dobry sposób dla tych, którzy nie umieją kombinować ze
sztucznym rozbijaniem liczb.
Drugą liczbę można zrobić podobnie.
27 wrz 01:27
ZKS:
To sposób który zaprezentował
AS jest jeszcze mniej kombinacyjny i czasochłonny od Twojego
Gustlik.
| | √a + c | | √a − c | |
√a ± √b = |
| ± |
| gdzie c = √a2 − b |
| | √2 | | √2 | |
c =
√62 − 20 =
√16 = 4
| √6 + 4 | | √6 − 4 | |
| − |
| = √5 − 1 |
| √2 | | √2 | |
27 wrz 16:51
Gustlik: To chyba powinno być tak: c=
√a2−b2
√29+12√5=
c=
√a2−b2=
√292−(12√5)2=
√841−720=
√121=11
| | √29+11 | | √29−11 | | √40 | | √18 | |
√29+12√5= |
| + |
| = |
| + |
| = |
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
√20+
√9=2
√5+3
Ja dla ścisłości zaproponowałbym taki zapis:
| | √a+x | | √a−x | |
√a±b√c= |
| ± |
| , gdzie x=√a2−(b√c)2 |
| | √2 | | √2 | |
27 wrz 23:53
ZKS:
Właśnie o to chodzi że nie tak jak piszesz zobacz jak ja przedstawiłem (znaczy AS)
liczbę pod pierwiastkiem a ± √b więc c2 = a2 − b
27 wrz 23:56
Gustlik: Wuiem, o co chodzi, ale często przed pierwiastkiem jest jakiś współczynnik, więc lepiej byłoby
przyjać nie a±√b lecz a±b√c, wtedy zamiast Twojego c masz x2=a2−(b√c)2, po prostu
ogólniejszy zapis.
28 wrz 00:12
ZKS:
Ale sposób ten jest łatwy i mało czasu zabiera uczniom.
28 wrz 00:27
Gustlik: Łatwy, fakt, o wiele lepszy od mojego, a już o niebo lepszy od kombinowania ze wzorami
skróconego mnożenia.
28 wrz 01:11
Bogdan:
Krzysztof podał takie wyrażenia:
a) √ 6 − 2√5
b) √ 29 + 12√5
Postępuję następująco w przypadku wyrażenia √ a + 2b√c (zapisuję 2b√c, a nie b√c
bo wygodniej będzie mi wyjaśnić postępowanie):
− biorę b√c, czyli połowę składnika 2b√c i tworzę iloczyn: b√c * 1, następnie podnoszę
w pamięci do kwadratu każdy z czynników i dodaję obliczone kwadraty, czyli (b√c)2 + 12,
jeśli suma równa się a, to mam rozwiązanie, jeśli nie, to
− tworzę kolejny iloczyn: b * √c, podnoszę te czynniki do kwadratu i dodaję obliczone
kwadraty, jeśli suma równa się a, to mam rozwiązanie, jeśli nie, to:
− tworzę kolejny iloczyn, itd, aż do skutku.
Np. jeśli a + 2b√c jest liczbą a + 8√6, to można utworzyć iloczyny:
4√6 * 1, (4√6)2 + 12 = 144 + 1 = 143
4 * √6, 42 + (√6)2 = 16 + 6 = 22
2 * 2√6, 22 + (2√6)2 = 4 + 24 = 28
4√3 * √2, (4√3)2 + (√2)2 = 50
itd, aż otrzymam a.
W podanym zadaniu:
a) √ 6 − 2√5 , √5 * 1, (√5)2 + 1 = 6 pasuje, więc
√ 6 − 2√5 = √ (√5 − 1)2 = |√5 − 1| = √5 − 1
b) √ 29 + 12√5 , 6√5 * 1, (6√5)2 + 12 = 36*5 + 1 ≠ 29, nie pasuje,
6 * √5, 62 + (√5)2 = 36 + 5 ≠ 29, nie pasuje,
3 * 2√5, 32 + (2√5)2 = 9 + 20 = 29, pasuje, więc
√ 29 + 12√5 = √ (3 + 2√5)2 = |3 + 2√5| = 2√5 + 3
Kończąc zadanie Krzysztofa zapisujemy rozwiązanie następująco:
x = √6 − 2√5 + √29 + 12√5 − 3√5 = √ (√5 − 1)2 + √ (3 + 2√5)2 − 3√5 =
= |(√5 − 1| + |3 + 2√5| − 3√5 = √5 − 1 + 3 + 2√5 − 3√5 = 2 ∊ N,
co należało wykazać.
To dość szybka i łatwa metoda pamięciowego znajdowania rozwiązania, szczególnie
przydatna wtedy, gdy mamy ograniczony czas, np. podczas egzaminu maturalnego.
28 wrz 11:57
mayki: wykaż, że jeśli a > 0, to 2/a+2 >/( a+2)/a2 +4
5 paź 18:23
jankij: b=
√5−2√6
Wykaż że iloczyn tych liczb jest liczbą naturalną
29 sie 10:04
5-latek: Z liczby a usun niewymiernosc z mianownika
Liczbe b przeksztalc do postaci | cos tam| masz bardzo ladnie opisane w poscie jak to zrobic
Potem pomnoz te liczby i wykaz ze iloczyn tych 2 liczb jest lub nie jest liczba naturalna
29 sie 10:59
jankij: niewiem oco chodzi−pomocy
29 sie 11:59
Piotr 10: | | 2(√2+√3) | | 2(√2+√3) | |
a= |
| = |
| = |
| | (√2−√3)(√2+√3) | | −1 | |
| 2√2+2√3 | | −1(−2√2−2√3) | |
| = |
| =−2√2−2√3 |
| −1 | | −1 | |
b=
√(√2−√3)2=I
√2−
√3I=−
√2+
√3=
√3−
√2
a*b=(−2
√2−2
√3)(
√3−
√2)=−2
√6+4−6+2
√6=−2 hmm znajdź gdzieś błąd
29 sie 12:11
ICSP: a < 0 , b > 0 ⇒ a*b < 0 ∉ N
sprzeczność
a < 0 bo licznik > 0 a mianownik < 0
29 sie 12:13
jankij: Wielkie dzięki
29 sie 12:29
jankij: | | 3 | |
Dane są liczby a=| |
| | b=√8−2√15 Wykaż, że iloczyn tych liczb jest liczbą |
| | √3−√5 | |
naturalną.
3 wrz 14:11
Basia:
wskazówka:
8 − 2√15 = 8 − 2√3*√5 = 3 − 2√3*√5 + 5 = (√3−√5)2
3 wrz 14:22
jajo:
a nie widać, że 8 − 2√15 = (√5 − √3)2 oraz, że |√3 − √5| = √5 − √3 ?
3 wrz 14:24
pigor: ..., np. tak :
b=
√8−2√15=
√3−2√3√5+5=
√(√3−√5)2= |
√3−
√5| ,
| | |3| | |
więc ab= |
| * |√3−√5|= |3|= 3∊ N. |
| | |√3−√5| | |
3 wrz 14:27
jankij: Dzięki ale powyżej gdzie piotr 10 rozwiązał zadanie powinno być 2 anie −2 według matematyczki
pozdrawiam
3 wrz 14:33
Milenaa: Co jest większe 4√80 czy 6√37?
11 paź 17:33