4 paź 17:48
adaś: ?
4 paź 18:29
Basia:
dowód wprost polega na zbadaniu dla jakiej wartości parametru
a
równanie f(x) = a ma przynajmniej jedno rozwiązanie
czyli rozwiązujemy równanie
2x = a(x
2+1)
2x = ax
2+a
ax
2−2x+a = 0
dla a=0 mamy −2x=0 x=0
to znaczy, że f(0)=0 czyli 0 jest wartością tej funkcji
dla a≠0 mamy równanie kwadratowe
Δ = (−2)
2 − 4*a*a = 4−4a
2
i badamy kiedy Δ≥0
4−4a
2≥0 /:4
1−a
2≥0
(1−a)(1+a)≥0
a∊<−1;1>
czyli zbiorem wartości funkcji jest <−1;1>
4 paź 18:37
adaś: skąd się to wzięło Δ = (−2)2 − 4*a*a = 4−4a2?
4 paź 19:07
adaś: a czym się różni dowód wprost od zwykłego dowodu?
4 paź 19:15
adaś: odpowie ktoś na moje dwa ostatnie pytania

4 paź 20:01