zbiór wartosci
sylwester: | | 2x | |
Funkcja f określona jest wzorem f(x)= |
| Udowodnij że zbiór wartosci funkcji f jest |
| | x2+1 | |
zawarty w zbiorze <−1;1>
11 sty 11:42
paziówna: pomogę
11 sty 11:44
paziówna: dowód nie−wprost
załóżmy, że tak nie jest
więc
f(x)>1 ∨ f(x)<−1
| 2x | | 2x | |
| > 1 ∨ |
| + 1 < 0 |
| x2 + 1 | | x2 + 1 | |
| 2x | | x2 + 1 | | 2x | | x2 + 1 | |
| − |
| > 0 ∨ |
| + |
| < 0 |
| x2 + 1 | | x2 + 1 | | x2 + 1 | | x2 + 1 | |
| −x2 + 2x − 1 | | x2 + 2x + 1 | |
| > 0 ∨ |
| < 0 |
| x2 + 1 | | x2 + 1 | |
(x
2 + 1)(x
2 − 2x + 1) <0 ∨ (x
2 + 1)(x
2 + 2x + 1) < 0
(x
2 + 1)(x − 1)
2 < 0 ∨ (x
2 + 1)(x + 1)
2 < 0
w obu przypadkach, oba czynniki są zawsze większe(bądź większe równe) od zera. obie nierówności
są sprzeczne. założenie jest sprzeczne.
więc f(x)∊ <−1, 1>
11 sty 11:53
sylwester: hmm nie rozumiem tego:( mogłby ktos mi to wytlumaczyc
11 sty 17:48
Jack:
a czy nie jest do pomyślenia że f(x)∊A⊂<−1,1>?
4 paź 18:32
Jack:
| 2x | | x2+2x+1−x2−1 | | x2+1−(x2−2x+1) | | (x−1)2 | |
| = |
| = |
| =1− |
|
|
| x2+1 | | x2+1 | | x2+1 | | x2+1 | |
a)
| | (x−1)2 | |
g(x)= |
| → gmin(1)=0 (bo g(x)≥0, co widać po kwadratach)→ fmax(1)=1−0=1
|
| | x2+1 | |
b)
korzystamy z nieparzystości funkcji f. Wobec faktu że x=1 daję wartość maksymalną, mamy że dla
x=−1 uzyskamy minimalną wartość. f(−1)=
−22=−1 → f
min(−1)=−1.
| | 2(−x) | | 2x | |
(że f jest nieparzysta: −f(−x)= − |
| = |
| =f(x) ) |
| | (−x)2+1 | | x2+1 | |
4 paź 18:42