Zapisując wyrażenie: p{9} trzeciego stopnia * p{81} szóstego stopnia , w postaci
ona2: Zapisując wyrażenie:
√9 trzeciego stopnia *
√81 szóstego stopnia , w postaci potęgi liczby
3 otrzymamy:
Bardzo prosze o pomoc
2 paź 19:38
2 paź 19:41
Mati: 3√9 * 6√81 = 323 * 346 = 323 * 323 = 323 + 23
= 343
2 paź 19:45
ona2: Zapisując wyrażenie 3√9 * 6√81 w postaci potęgi liczby 3 otrzymamy:
2 paź 19:46
Mati: masz wyżej
2 paź 19:47
Piotr:
Mati juz zrobil
2 paź 19:48
ona2: a wogule skad sie to wszystko wzielo

z jakiego wzoru

? i ma byc inny wynik.
2 paź 19:49
2 paź 19:51
ona2: ale takie wyniki:
A.3 i 6i1/2
B.3 i 1i1/3
C.3 i 4/9
D.3 i 4/6
2 paź 19:54
Piotr:
zapisuj to jak trzeba.
| | 4 | | 1 | |
a |
| to nie czasem 1 |
| ?  |
| | 3 | | 3 | |
2 paź 19:55
Nienor: Oczywiście, że ma być inny,
=323*346=3do{23+46}=3do {46+46}=386=343
Wynika to z własności pierwiastkowania i potęgowania:
n√am=amn
2 paź 19:56
Nienor: A nie wychodzi to samo. Sorry
2 paź 19:57
ona2: Dzieki wielkie za pomoc
2 paź 20:00
ona2: poparcie dla partii X w marcu 2008 wynosiło 24% zas we wrzesniu 2008 bylo rowne 30%. Partia X
odnotowała wzrost poparcia o:
i to trzeba zrobic tak: 30%−24%=6% dobrze
2 paź 20:03