Narysuj wykres funkcji
Rafał: zadanie 1
y=x2+ 2x − 3
zadanie2
y= 3x2 +2x − 8
2 paź 18:02
Magda: oblicz wspolrzedne wierzcholka a nastepnie miejsca zerowe
2 paź 18:05
Magda: w obu przypadkach ramiona paraboli skierowane sa do gory
2 paź 18:05
Aga1.: Punkt przecięcia paraboli z osią Oy to (0,c)
2 paź 18:19
Rafał: Magda to prosze o zapisanie odpowiedzi z obliczeniami. Jesli była bys tak łaskawa

z góry bardzo dziękuje
2 paź 18:23
Magda: https://matematykaszkolna.pl/strona/79.html
tutaj masz wzory na wierzcolek
a= 1
b= 2
c= −3
x
w = −b/2a = −2/2*1 = −1
y
w = −{delta}/4a =−4/4 =−1
musze policzyc delte ktora ma wzor . b
2 −4ac = 4−4* (−3) = 4+12= 16
pierwiastek z delty czyli z 16 to 4. wiec podstawiam do wzoru
wsplrzedne wierzcholka to (−1,−1)
dalej musisz policzyc miejsa zerowe.
delta jest dodatnia wiec beda 2 miejsa zerowe. wystarczy je policzyc i narysowac
2 paź 18:31
Magda: wzor na miejsa zerowe to x1 = −b −{z delty} / 2a
a x2 = −b +{z delty} / 2 a
2 paź 18:32
Rafał: czyli x1 to bedzie − 2 − 4/ 2*1 to ile jest
a x 2 to bedzie −2 +4/ 2*1
to jakie bedom wyniki w x 1 i x2?
2 paź 18:47
Rafał: Rafał: czyli x1 to bedzie − 2 − 4/ 2*1 to ile jest
a x 2 to bedzie −2 +4/ 2*1
to jakie bedom wyniki w x 1 i x2?
2 paź 19:25