sin^{3}5xcos{2}u{x}{3}
czarny990: Witam czy ktoś mi powie jak sie zabrac za to żeby zrobić z tego pochdną

?
2 paź 17:05
Krzysiek: f(x)=sin3 (5x)
g(x)=cos2 (x/3)
y'=f'(x)*g(x) +f(x)*g'(x)
z tym, że funkcje f(x) i g(x) są złożone więc np:
f'(x) =3sin2 (5x) *cos(5x) *5
2 paź 17:08
czarny990: nie bardzo rozumiem jak to zrobiles
2 paź 18:08
Krzysiek: co konkretnie?
jak policzyłem f'(x) ?
f(x)=sin3 (5x)
u=5x
v=sin u
z=v3
czyli: z' =3v2 *v'
v'=cosu *u'
u'=5
2 paź 18:13
czarny990: no tak jak to policzyles, to kozystaleś z jakiś wzorów

dlaczego jak masz z =v
3 to czaje
ze
v'=3v
2' aale czemu to mnzysz jeszcze
2 paź 18:26
a: | | x | |
y = sin35x * cosx2 |
| = a * b |
| | 3 | |
a = sin
35x
a' = (sin
35x)' = 3sin
25x * (sin5x)' = 3sin
25x * cos5x * 5
Jak można zauważyć jest to funkcja złożona [x − nie występuje w czystej postaci, coś przy nim
stoi].
2 paź 18:30
czarny990: nom tak ale bo ja nie rozumiem tego skad sie bieże w tym wypadku *(sin5x)'
2 paź 18:36
a: z definicji pochodnej, poczytaj wpierw teorię; potem bierz się za takie przykłady; znajdziesz
je tutaj na podstronie
359
2 paź 18:37