równania i nierówności wykładnicze
Aśka: Rozwiąż równanie:
a) 3x *5x=15
b)(1/2)x *6x=9
c) 4x = 1/8*2x
d)10x=√2*5x
2 paź 16:47
Piotr:
a) x=1
2 paź 16:48
Aśka: ale z czego to wynika jak możesz to wyjaśnij
2 paź 16:49
Krzysiek: a)15=3*5
3x *5x =(3*5)x
b)6x =(2*3)x
c)42 =(2x)2
d)10x =(2*5)x
2 paź 16:50
Aśka: dobra głupie to było pytanie xD a drugie

?
2 paź 16:50
Aśka: Krzysiek to nie do konca o to chodzi tylko x masz obliczyc
2 paź 16:53
Krzysiek: Wiem, to są wskazówki a nie rozwiązanie
2 paź 17:00
Aśka: ale ja ich jakoś nie bardzo rozumiem moja klasa to wczoraj miała a ja jestem chora i próbuje
nadrobić materiał jednak nie skutecznie mi to wychodzi
2 paź 17:06
Aśka: wytłumacz mi to prosze nawet nie koniecznie na tych przykładach tylko może są jakieś wzory tzn
schemat cokolwiek?
2 paź 17:09
2 paź 17:10
2 paź 17:10
Magda: na przykladzie 3.musisz tak zrobic zeby wszedzie miec takie same podstawy 4x = ((2)2)x
1/8 = 2−3
gdy juz masz te same podstawy mozesz je pominac i ulozyc rownanie z poteg
2 paź 17:13
Aśka: chyba załapałam dzięki
2 paź 17:13
Aśka: moment bo się zacięłam jak mam 4x=1/8*2x to będzie (2x)2= 1/8*22 i teraz jak ?
2 paź 17:19
Aśka: końcówka 2x zamiast 22
2 paź 17:21
Mati: 4x = 18 * 2x
(22)x = 2−3 *2x
22x = 2−3+x <=> 2x = −3+x
x = −3
2 paź 17:32
Mati: podsumowując, obie strony sprowadzasz do postaci o takiej samej podstawie a potem porównujesz
sobie wykładniki
2 paź 17:33
Aśka: dzięki
2 paź 18:45