[B[Napisac rownanie krzywej]]
sikorka: Dany jest okrąg o równaniu x
2 + y
2 = ay. z punktu 0 nalezacego do tego okregu poprowadzono
zmienna prostą przecinająca okrąg w pkt A,a prostą o rownaniu y=a w punkcie B.
Przez punkt A prowadzimy prosta L
1 a przez punkt B prosta L
2 które sa wzajemnie do siebie
prostopadle.
Napisz równanie krzywej bedace miejscem geometrycznym punktu przeciecia sie prostych L
1 i
L
2.
Pomoże ktos

kompletnie nie wiem z której strony ugryzc te zadanie....
2 paź 07:30
ania:
2 paź 08:05
ania: równanie tego okręgu przerobić na kanoniczną czyli:
x2+y2−ay +(a/2)2 = (a/2)2 czyli jest to okrąg o środku w punkcie (0,a/2) i promieniu a/2
prowadzisz prostą z (0,0) /to ta zielona/ przecinającą okrąg i prostą y=a (czerwona)
przecięcie się prostych prostopadłych do siebie to okrąg gdzie odcinek =AB jest średnicą
(niebieski)
2 paź 08:06
sikorka: do takiego czegos doszlam, nawet policzylam odcinki ten zielony jak ten czerwony. u mnie byly
inne dane. tylko co dalej. co to jest te rownanie krzywej

chyba sie poddam na samym
poczatku studiow
2 paź 08:08
ania: równanie krzywej to właśnie równanie tego niebieskiego okręgu
2 paź 08:13
ania: bo trójkąt oparty na średnicy jest zawsze prostopadły
2 paź 08:14
ania:
2 paź 08:16
ania: te pomarańczowe to kawałki L1 i L2
2 paź 08:17
sikorka: a mogla bys to od poczatku do konca policzyc

zeby cala calosc byla, wtedy bym to jakos
przeanalizowala, bo niestety wraz nie rozumiem.
a co do tych pomaranczowych kawalkow, jak one moga byc kawalkami tej L1 i L2?
2 paź 09:27
sikorka: dobra. z tymi pomaranczowymi prostymi to juz rozumiem. ale wraz nei wiem jak policzyc te
rownanie krzywej...
2 paź 09:36
ania: środek okręgu (a,b) to środek odcinka AB a promień R to polowa odcinka AB i równanie to
(x−a)
2 + (y−b)
2 = R
2
jak nie ma danych to naprawdę trudne

ale skoro policzyłaś już te odcinki
2 paź 09:44
sikorka: robilismy wczesniej na cwiczeniach podobne przyklady. gdzie poprostu dorysowalismy sobie proste
by wychodzily trojkaty prostokatne, zaznaczalismy gdzies kat γ i na podstawie tego jednego
katu i jednej danej. tu np srednicy wiekszego okregu (czyli a ) liczylismy reszte bokow. tylko
ze na wczesniejszych przykladach obliczalismy wspolrzedne tego punktu a potem nie wiadomo skad
mu sie bralo te rownanie krzywej. a ze na cwiczeniach nie zrozumialam tylko spisywalam z
tablicy, to teraz mam problem z tym zadaniem
2 paź 09:49
ania: współrzędne punktów to układ równań
A ( pierwsze kółko i zielona prosta)
B ( czerwona prosta i zielona prosta)
środek masz tutaj
1750
2 paź 09:59
sikorka:

∡BOL oznaczylam sobie jako γ i na podstawie takiego czegos obliczylam reszte bokow.
i we wczesnijeszych zadaniach obliczylismy punkt m ktory mial wsplrzedne xm i ym.
i teraz gdy juz obliczylam ile one wynosza jak mam obliczyc ta krzywa?
2 paź 10:10
sikorka: on cos mowil o usuwaniu parametru.... cos na sam koniec podnosil do potegi. jakos xm i ym
laczyl ze soba... a ja tego nie ogarniam

bo wyliczyc boki z zaleznosci trygonomicznych to
pestka, tylko ta krzywa mnie neka...
2 paź 10:17
ania: tgγ = p
prosta zielona to y= px
| | ap | | ap2 | |
punkt A ma współrzędne ( |
| ; |
| ) |
| | 1+p | | 1+p | |
| | a | |
Punkt B ma współrzędne ( |
| ; a) |
| | p | |
| | ap2 + ap + a | | ap2 + ap + a | |
środek okręgu to ( |
| ; |
| ) |
| | 2p(p+1) | | 2(p+1) | |
| | ap2 + ap + a | | ap2 + ap + a | |
krzywa to (x− |
| )2 + (y− |
| )2 = R2 |
| | 2p(p+1) | | 2(p+1) | |
R na ogólnych i w tym kodzie mnie zniechęca
2 paź 10:23
sikorka: Boze kochany.... dziekuje Ci bardzo !

za ten czas ktory poswiecilas, chociaz nie
zakielkowalo mi w glowce nic

nie ogarniam, moze kiedys zrozumne
2 paź 10:31
ania: w tym zadaniu M ci nie jest potrzebne
2 paź 10:43
sikoreczka: tylko sek w tym ze we wczsniejszych zadaniach wlasnie zaznaczalismy ten pk. i obliczalismy jego
wspolrzedne, a potem on laczyl te strony y i x.. nie wiem jak nie wiem dlaczego i kazal zrobic
analogicznie. twoje rozwiazanie zapewne jest dobre. tylko nie wiem czy u niego takie cos
przejdzie...
2 paź 10:46
ania: na tym obrazku to wygląda jak szczególny przypadek akurat jak γ=45°
a gdy dowolnie to się tak nie da
2 paź 12:31
ania:
2 paź 12:36
sikoreczka: heh.... szkoda ze sie ktos inny jeszcze nie wypowie...
2 paź 14:36