matematykaszkolna.pl
[B[Napisac rownanie krzywej]] sikorka: Dany jest okrąg o równaniu x2 + y2 = ay. z punktu 0 nalezacego do tego okregu poprowadzono zmienna prostą przecinająca okrąg w pkt A,a prostą o rownaniu y=a w punkcie B. Przez punkt A prowadzimy prosta L1 a przez punkt B prosta L2 które sa wzajemnie do siebie prostopadle. Napisz równanie krzywej bedace miejscem geometrycznym punktu przeciecia sie prostych L1 i L2. Pomoże ktos kompletnie nie wiem z której strony ugryzc te zadanie....
2 paź 07:30
ania: rysunek
2 paź 08:05
ania: równanie tego okręgu przerobić na kanoniczną czyli: x2+y2−ay +(a/2)2 = (a/2)2 czyli jest to okrąg o środku w punkcie (0,a/2) i promieniu a/2 prowadzisz prostą z (0,0) /to ta zielona/ przecinającą okrąg i prostą y=a (czerwona) przecięcie się prostych prostopadłych do siebie to okrąg gdzie odcinek =AB jest średnicą (niebieski)
2 paź 08:06
sikorka: do takiego czegos doszlam, nawet policzylam odcinki ten zielony jak ten czerwony. u mnie byly inne dane. tylko co dalej. co to jest te rownanie krzywejemotka chyba sie poddam na samym poczatku studiowemotka
2 paź 08:08
ania: równanie krzywej to właśnie równanie tego niebieskiego okręgu
2 paź 08:13
ania: bo trójkąt oparty na średnicy jest zawsze prostopadły
2 paź 08:14
2 paź 08:16
ania: te pomarańczowe to kawałki L1 i L2
2 paź 08:17
sikorka: a mogla bys to od poczatku do konca policzyc zeby cala calosc byla, wtedy bym to jakos przeanalizowala, bo niestety wraz nie rozumiem. a co do tych pomaranczowych kawalkow, jak one moga byc kawalkami tej L1 i L2?
2 paź 09:27
sikorka: dobra. z tymi pomaranczowymi prostymi to juz rozumiem. ale wraz nei wiem jak policzyc te rownanie krzywej...
2 paź 09:36
ania: środek okręgu (a,b) to środek odcinka AB a promień R to polowa odcinka AB i równanie to (x−a)2 + (y−b)2 = R2 jak nie ma danych to naprawdę trudne emotka ale skoro policzyłaś już te odcinki
2 paź 09:44
sikorka: robilismy wczesniej na cwiczeniach podobne przyklady. gdzie poprostu dorysowalismy sobie proste by wychodzily trojkaty prostokatne, zaznaczalismy gdzies kat γ i na podstawie tego jednego katu i jednej danej. tu np srednicy wiekszego okregu (czyli a ) liczylismy reszte bokow. tylko ze na wczesniejszych przykladach obliczalismy wspolrzedne tego punktu a potem nie wiadomo skad mu sie bralo te rownanie krzywej. a ze na cwiczeniach nie zrozumialam tylko spisywalam z tablicy, to teraz mam problem z tym zadaniememotka
2 paź 09:49
ania: współrzędne punktów to układ równań A ( pierwsze kółko i zielona prosta) B ( czerwona prosta i zielona prosta) środek masz tutaj 1750
2 paź 09:59
sikorka: rysunek∡BOL oznaczylam sobie jako γ i na podstawie takiego czegos obliczylam reszte bokow. i we wczesnijeszych zadaniach obliczylismy punkt m ktory mial wsplrzedne xm i ym. i teraz gdy juz obliczylam ile one wynosza jak mam obliczyc ta krzywa?
2 paź 10:10
sikorka: on cos mowil o usuwaniu parametru.... cos na sam koniec podnosil do potegi. jakos xm i ym laczyl ze soba... a ja tego nie ogarniamemotka bo wyliczyc boki z zaleznosci trygonomicznych to pestka, tylko ta krzywa mnie neka...emotka
2 paź 10:17
ania: tgγ = p prosta zielona to y= px
 ap ap2 
punkt A ma współrzędne (

;

)
 1+p 1+p 
 a 
Punkt B ma współrzędne (

; a)
 p 
 ap2 + ap + a ap2 + ap + a 
środek okręgu to (

;

)
 2p(p+1) 2(p+1) 
 ap2 + ap + a ap2 + ap + a 
krzywa to (x−

)2 + (y−

)2 = R2
 2p(p+1) 2(p+1) 
R na ogólnych i w tym kodzie mnie zniechęca
2 paź 10:23
sikorka: Boze kochany.... dziekuje Ci bardzo ! emotka za ten czas ktory poswiecilas, chociaz nie zakielkowalo mi w glowce nic nie ogarniam, moze kiedys zrozumne
2 paź 10:31
ania: w tym zadaniu M ci nie jest potrzebne
2 paź 10:43
sikoreczka: tylko sek w tym ze we wczsniejszych zadaniach wlasnie zaznaczalismy ten pk. i obliczalismy jego wspolrzedne, a potem on laczyl te strony y i x.. nie wiem jak nie wiem dlaczego i kazal zrobic analogicznie. twoje rozwiazanie zapewne jest dobre. tylko nie wiem czy u niego takie cos przejdzie...
2 paź 10:46
ania: na tym obrazku to wygląda jak szczególny przypadek akurat jak γ=45° a gdy dowolnie to się tak nie da
2 paź 12:31
2 paź 12:36
sikoreczka: heh.... szkoda ze sie ktos inny jeszcze nie wypowie...
2 paź 14:36