?
kasia: Przekątna sześcianu jest o 2 cm dłuższa od krawędzi tego sześcianu. Oblicz długość przekątnej
sześcianu oraz przekątnej ściany bocznej
1 paź 22:28
konrad: a√3=a+2
wyznacz a
1 paź 22:34
Buuu:
a√3 = a + 2
a√3 − a = 2
a(√3 − 1) = 2
a = ....
Pogrubione to wzór na przekątną sześcianu, jeśli znane to OK, jeśli nie to mozna sobie
wyprowadzić.
1 paź 22:34
kasia: | | 2 | |
a= |
| jak usunąć niewymierność ? |
| | √3 −1 | |
1 paź 22:42
1 paź 22:46
dero2005:
| 2 | | √3+1 | | 2√3+2 | | 2(√3+1) | |
| * |
| = |
| = |
| = √3 + 1 |
| √3−1 | | √3+1 | | 3−1 | | 2 | |
1 paź 22:47