funkcje
Emily: Witam... mam takie zadanie:
Wykres funkcji f danej wzorem f(x)=3x
2 przesunięto wzdłuż osi 0X o 4 w lewo, a wzdłuż 0Y o 2 w
dół.
Otrzymano w ten sposób wykres funkcji g. Jaki będzie wzór danej funkcji ?
wzór funkcji po danym przesunięciu to : y= f(x+a)−b
w naszym przypadku a=4, b=2
g(x)= 3x
2(x+4)−2
moje pytanko czy dobrze to zrobiłam i ewentualnie jak to uprościć
1 paź 22:23
Buuu:
ogólnie zwór powinien być: g(x) = f(x − a) + b
a = −4
b = −2
czyli g(x) = 3(x − (−4))2 − 2 = ....
1 paź 22:31
Tomek: Przesuwasz o 4 w lewo i o 2 w dół więc wektor przesunięcia u=[−4:−2] więc funkcja f(x)=3x2 po
przesunięciu będzie miała postać g(x)=3(x+4)2 −2
1 paź 22:31
Eta:
g(x)= a(x−p)2+q u[p,q]= [−4, −2]
g(x)= 3(x+4)2−2
1 paź 22:32
Eta:
Znów "sypnęło"
1 paź 22:33
Emily: wytłumaczcie mi tylko jak 3x2 (x+4) = 3(x+4)2
1 paź 22:43
Eta:
y=ax2+bx+c= a(x−p)2+q −−− postać kanoniczna , u[p,q]
to y=3x2 po przesunięciu o wektor [−4,−2] daje g(x)= 3(x−p)2+q
1 paź 22:47
1 paź 22:48
Emily: dzięki za pomoc
1 paź 23:05