parametr
Natalka: Określ liczbę miejsc zerowych funkcji w zależnosci od parametru p
y=x2 − 2px + 2p2 + 2
można prosić o wytłumaczenie krok po kroku jest zrobić te zadanie
1 paź 20:28
1 paź 20:30
krystek: Oblicz Δ i teraz:
2 m zerowe ⇔Δ>0
1m zerowe ⇔Δ=0
brak m zerowych ⇔Δ<0
1 paź 20:31
Natalka: jak mam obliczyć delte skoro są 4 liczby
1 paź 20:36
Saizou : a=1
b=−2
c=2p2+2
1 paź 20:37
Saizou : a później deltę z delty
1 paź 20:37
Natalka: aaa , okej
1 paź 20:37
Natalka: czy pierwsza delta to −4p2 +2 ?
1 paź 20:41
krystek: Policz Δ jeszcze raz
1 paź 20:44
Natalka: −4p2 −8
1 paź 20:49
Natalka: innego pomysłu już nie mam ...
1 paź 20:49
krystek: Teraz dobrze obl Δ
I teraz rozpatrz warunki na istnienie m zerowych
1 paź 20:52
Natalka: nie mam zielonego pojęcia...
1 paź 20:59
Natalka: p2>2 ?
1 paź 21:01
Natalka: p2>−2
1 paź 21:01
krystek: 1)Δ>0 ⇔−4p2−8>0 co jest sprzeczne
2)Δ=0 sprzeczne
3)Δ<0 dla każdego p
Odp. Brak m zerowych
1 paź 21:03
Natalka: dlaczego sprzeczne , mógłbyś to jakoś rozpisać plis
1 paź 21:06
krystek: −4p2−8>0 /(−4)
p2+2<0 jest sprzecznością poniewaz p2+2 jest dodatnie dla każdego p
1 paź 21:09