a
kujonnajutrzejszysprawdzian: Jak to narysować f(x)= 2|x+2|−x
1 paź 20:00
gina: gina :musisz najpierw opuscic wartosc bezwzgledna z def; Czesc 1; x+2≥0 czyli x ≥−2 to f(x)
=22 (funkcja stala y=4 dla x≥−2.
Czesc 2 ;x+2≤ 0 to f(x) = 2−x−2−x = 2−2x−2 . Wykorzystujac wzor na potega potegi
otrzymujemy
na koncu y= 1/4x+1 dla x≤ −2 Naszkicuje wiec najpierw y =1/4x i przesun o 1 w lewe
pamietaj ze ta czesc wykresu jest dla x≤−2. Mozesz tez od razu wyznaczyc kilka punktów
podstawiajac x=−2, x=−3, x=−4 Utworzy sie lekki luk konczacy sie w punkcie (−2,4) .Czesc 1 i 2
tworzy caly wykres f(x)
1 paź 20:47
Eta:
1 paź 21:32
Mila:

f(x)=2
|x+2|−x
1)x+2≥0⇔x≥−2
dla x≥−2
|x+2|=x+2 wówczas
f(x)=2
x+2−x
f(x)=2
2=4
2) x<−2
|x+2|=−x−2
f(x)=2
−x−2−x
f(x)=2
−2x−2=2
2(−x−1)
| | 1 | |
f(x)=( |
| )x+1 funkcja malejąca |
| | 4 | |
niezbyt dokładny szkic zielonej części
1 paź 21:38
Mila: Witaj Eto,
1 paź 21:39
1 paź 22:44
Mila: Tak, właśnie ten szkolny rok się zaczął. Krystek, co się dzieje z młodzieżą.
1 paź 22:46